НАУЧНИЦИ ЗБУЊЕНИ, ПОКУШАВАЈУ ДА РЕШЕ МИСТЕРИЈУ НАЈКОРИСНИЈИХ ИНСЕКАТА НА ПЛАНЕТИ

Аутор: Gdjakovic
493 посета

Медоносне пчеле привлачи полен и нектар цвећа. Често пчела прелети и 5, 98 километара у потрази за нектаром. Она се потом враћа код осталих пчела из свог друштва како би им „објаснила“ где се налази храна. Оне тачно знају какве су потребе друштва и током производње меда могу да додају више ензима који су потребне друштву.

Медоносна пчела у току дана у просеку има 12 излета из кошнице, на паши се  задржава од 10 до 12 минута и посети око 2.500 цветова у току једног дана. Међутим, пратећи рад ових задивљујућих бића научницу су приметили да пчеле посебно воле плаво цвеће које их привлачи из неког само њима знаног разлога. То је мистерија коју стручњаци још увек нису успели да разреше.

Пчеле разликују боје

Пчеле на својим антенама имају сензорне рецепторе који им служе да распознају мириса и имају пресудну улогу у њиховој међусобној  комуникацији. Ови рецептори играју важну улогу у препознавању и маркирању цветова. За време топлог дана цветови испуштају велики број испарљивих мирисних материја на основу којих пчела процењује колико цвет има полена и нектара. На основу експеримената научника утврђено је да медоносне пчеле разликују боје и то: жуту, плаво – зелену и плаву боју, а виде и у ултравиолетном спектру. Занимљиво је да црвену боју „не виде“ али су способне да разликују облик и форму цвета, да непогрешиво процене висину биљке и све то упамте како би информацију пренеле осталим пчелама из свог друштва.

Амерички научници из више Универзитета, између осталих и са факултета у Висконсију, отишли су корак даље и испитивали су како пчеле реагују на одређене боје цветова и дошли су до запањујућег резултата. Пчеле из неког разлога највише привлачи плаво цвеће као што је споменак, цикорија, лобелија, плави звончић, хималајски мак, мачја метвица једном речју оне биљке које имају упечатљив плави цвет. То наравно не значи да неће скупљати полен са цвећа других боја, али уколико на ливади има цветова разних боја пчела ће прво отићи управо на плави цвет. Према мишљењу стручњака један од разлога би могао да буде и то што се верује да плаво цвеће има више нектара, мада ова теорија никад није доказана. Медоносне пчеле радо посећују и цветове волујског језика који упечатљиве тамноплаве врхове круничних листића са беличастим или светло ружичастим нијансама ка његовом дну. Захваљујући овом контрасту цвет се лако може уочити са велике даљине. Некад се веровало да пчеле овај цвет радо посећују зато што су листићи су на врху крунице отворени тако да чине раван плато на који пчела лако може да слети. Међутим, резултати истраживања о привлачности плаве боје за пчеле сада баца ново светло на већ познате податке.

Како је објаснила Џоана Брунет са универзитета у Висконсију пчеле су толико фасцинантна бића да се стално долази до нових сазнања о овим корисним инсектима.

– Људи верују да знају све о пчелама, њиховом понашању и навикама, али суштински знамо веома мало због чега је свако истраживање ових створења посебно узбудљиво. Циљ експеримената које радимо је да научимо што више о пчелама како бисмо боље водили рачуна и сачували их од нестанка – истакла је она.

И боја и мирис

Како верују научници један од могућих разлога зашто пчеле воле плаво цвеће је и то што ови инсекти имају могућност да виде ултравиолетни спектар због чега оне заправо плаву боју виде потпуно другачије у односу на човека. Пошто су цветне биљке и пчеле еволуирале током миленијума заједно могуће је да оне о биљкама са плавим цветовима знају више од нас, а на научницима је да открију шта је у питању. За пчеле цвет је место које им обезбеђује обиље хране, односно полена и нектара због чега га и бирају на испаши а не само због његове боје.

У процесу прикупљања полена и нектара за пчеле кључну улогу има мирис цвета, али не онако како га ми доживљавамо јер цвеће које нама не мирише лепо може бити итекако привлачно за пчеле. Наиме, да би привукли опрашиваче као што су пчеле, цветови производе различите мирисе. Ком мирису и цвету ће пчела дати предност зависи од врсте биљака. Рецимо, ретко ћете видети медоносне пчеле на цвету крушке зато што лучи мало нектара, али зато ће се увек ројити око цветова јабуке. Медоносне пчеле имају толико изражено чуло мириса да могу да разликују цветове исте биљне врсте. Када су у питању јабуке пчеле ће разликовати цветове различитих сорти овог воћа управо мирису који може да варира у најосетљивијим нотама које људи не могу да осете. Медоносне пчеле углавном посећују цветове једне исте врсте биљака све док не дође до оплодње, а потом прелазе на другу биљку.

Srodni tekstovi

1 коментар

Rodoljub 10. јул 2023. - 17:53

Cvetove kruske slabo posecuju zbog njihovog aminskog mirisa koji im iz nekog razloga ne prija. Voleo bih da vidim detaljnije uporedno istrazivanje o nektarnosti cveta kruske i drugih cvetova drugih biljaka, pa da onda dodjemo do konacnog zakljucka

Одговори

Оставите коментар