Мења се начин декларисања меда, ево шта ће морати да пише на етикети

Аутор: draganadpetrovic
428 посета

До краја ове године Европа ће променити начин декларисања меда и потрошачи ће знати одакле потиче. У случају мешавина требало би да се обележавају све државе из којих је увезен. Редослед навођења тих земаља био би по уделу количине меда из те земље, а код прве четири државе би стајао и проценат учешћа тог меда у тегли (заокружен на најближих 5%). Уколико збир процената те четири државе не пређе 50% учешћа меда у тегли, наводе се проценти и код наредних држава како би потрошач знао чији медови доминирају бар у половини меда у тегли, објашњавају у Савезу пчеларских организација Србије.

– Ово је тренутни предлог и очекује се да такав и остане, јер су се усагласили сви релевантни фактори, па и Словенија као предлагач, чију иницијативу је својевремено потписом подржао и СПОС. Иако Србија није у ЕУ, када се овакве врсте прописа донесу у Европи, одмах се имплементирају и у нашој земљи. Прелазни период за имплементацију одлуке ЕУ био би до две године – објашњавају из ове организације.

Илустрација: Потрошачи ће убудуће знати чији медови доминирају 

Иначе, предложено је, како кажу, да се коначно после много година утврде тренутне методе за проверу аутентичности и квалитета меда. Рок за припрему је четири године, а постојала би обавеза комисије да редовно ажурира списак метода, пошто су фалсификатори врло вешти и често се налазе корак испред науке, те такву врсту „предности“ редовним ажурирањем треба свести на најмању могућу меру. Најновија анализа Европске комисије показала је да је скоро половина меда који се увози у Европску унију лажан, то јест да у свом саставу има велику количину сирупа. Ти налази су знатно већи у односу на прошлу годину, показала је анализа. Како се наводи, ЕУ не производи довољну количину меда да задовољи сопствено тржиште и увози око 40% из трећих земаља, што је довело до тога да се европски произвођачи боре са све већим увозом по ниским ценама, посебно из Кине.

Илустрација: Ово је још један начин борбе против фалсификовања меда

Да подсетимо да је на нашем тржишту недавно установљено да је од 25 контролисаних узорака меда 22 било фалсификат. И у Европи је анализа показала да је 46% од 320 узорака увезеног меда, насумично узетих између новембра 2021. и фебруара 2022. и анализираних, „вероватно фалсификовано“. Иначе, како саопштавају из СПОС-а произвођачи Европе управо оснивају Европски пчеларски савез, чији је циљ да се поправи статус овог сектора. План је да се савез у Бриселу (али и локално у свим државама Европе) залаже за ове интересе, пре свега кроз борбу против фалсификованог меда, који је преплавио европско тржиште. На другом месту је увођење посебних субвенција по кошници пчела на име накнаде за унапређење животне средине и опрашивање гајених и негајених биљака, али ће ова организација инсистирати и на борби против употребе пестицида који су отровни за пчеле.

Оснивачка скупштина је заказана за 10. фебруар 2024. године у Београду и СПОС је позвао све европске савезе и удружења да се прикључе.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4473896/menja-se-nacin-deklarisanja-meda-u-slucaju-mesavina-obelezavace-se-sve-drzave

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар