Који су приоритетни задаци Европског пчеларског савеза

Аутор: draganadpetrovic
213 посета

Оснивачка скупштина Европског пчеларског савеза (ЕБА) одржана је у Београду на Београдском сајму, где је одржан државни сајам пчеларства.

Повод за удруживање европских пчелара је заједничка борба за спас пчеларства које је угрожено, пре свега, огромном количином фалсификованог меда на тржишту. Осим пчелара, како је истакнуто на оснивачкој скупштини, угрожени су и потрошачи пчелињих производа, али и европска пољопривреда која се у великом проценту ослања на учинак опрашивача. Европски пчелари, како је речено, на корак су од тога да напусте производњу која је све мање рентабилна, а то би последично довело до наглог пада броја пчела и мањег опрашивања, преноси „Пољопривредник”. Оснивачкој скупштини, осим домаћина и иницијатора оснивања ЕБА – Савеза пчеларских организација Србије, присуствовали су представници савеза и удружења из Словеније, Мађарске, Пољске, Немачке, Румуније, Бугарске, Грчке, Украјине, Литваније, Малте, Ирске, Велике Британије, Италије, Северне Македоније, Црне Горе, Републике Српске…

Како се наводи, осим борбе против фалсификата меда на тржишту, међу основне циљеве новооснованог савеза уврштено је и залагање за агроеколошка плаћања, односно плаћање по кошници пчела као компензацију за њихову опрашивачку улогу. Један од циљева је и предузимање стратегија за заштиту здравља и репопулацију пчелињих друштава у Европи.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/599348/Evropski-pcelari-ujedinjeni-protiv-falsifikovanog-meda

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар