Која је цена реална за теглу меда? Зарада пчелара све боља

Аутор: Gdjakovic
761 посета

У првих десет месеци 2022. године Србија је извезла 1.479 тона, што је приход од 8,2 милиона евра. Иапк је то пад од 23 одсто у односу на претходну годину. Али, поред добре производње ми смо и увезли око 485 тона меда, што је плаћено 1,4 милиона евра. Највише се у 2022. увозило из Молдавије, Русије, Украјине и са Новог Зеланда, пише Бизнис.рс

„Жао ми је што ниједан Србин није селектор Италије“ Повратнички интервју Игора Колаковића за Спортал: Био сам усамљен против Србије, морамо да се бијемо за ОИ /ВИДЕО/

ТЕГЛА НАЈТРАЖЕНИЈЕГ МЕДА ДО 2.000 ДИНАРА Производња рекордна, могућа и корекција цена

Пчелари кажу да због климатских услова нема квалитетног ливадског меда, а мало је произведено и шумског меда.

Илустрација: Мед је природан лек за многе болести

Лоши климатски услови највећи проблем за пчеларе

– Имамо доста проблема и у откупу и цени. Због наше високе цене купци у свету сада нису заинтересовани за мед из Србије, тако да и поред ниске производње, у односу на очекивану, имамо проблем и са продајом. Када говоримо о цени, у 2021. години килограм багремовог меда се продавао по 4,2 евра, а сад је то 5,2 до 5,5 евра. Висока је то цена и за нас и за свет, и то је разлог мале потражње и продаје. Уз све те тешкоће проблеме нам је створило и много увезеног меда из Кине у ЕУ, који је јефтинији и заузео је тржиште. Дакле, у овој години имамо значајан пад извоза меда, доста ће га остати на лагеру да чека купце – наводе пчелари.

Највећа добит у пчеларском сектору

Највећа добит у пчеларском сектору остварена је 2021. године – 33.723.000 динара, што је велики успех у односу на минус од 9.784.000 динара из пандемијске 2020. За српске пчеларе 2021. није била родна. Субвенције су повећане, па и број произвођача меда, тако да је пријављено много више кошница, али није било производње у свима њима.

(Извор: курир.рс/бизнис.рс)

Srodni tekstovi

3 коментари

Milivoje 16. април 2023. - 20:08

Daj broj telefona od tog ko otkupljuje med po ceni od 5.2 eura! Da mu prodam sve odmah! Kako te nije sramota da prenosis lazi?! Razgovaraj sa pcelarima pa da vidis pravu situaciju na terenu! Sram te bilo! Koliko su ti platili da lazes?!

Одговори
Nikola 17. април 2023. - 14:40

Vezeee sa životom ovo nema. Oko mene takvi pčelari „biznismeni“ prodaju društva i prestaju da čuvaju pčele. Veliki troškovi, rizik preveliki i mnogo vremena za mizernu zaradu ili da ste na nuli.

Одговори
Nikola 17. април 2023. - 14:40

Vezeee sa životom ovo nema. Oko mene takvi pčelari „biznismeni“ prodaju društva i prestaju da čuvaju pčele. Veliki troškovi, rizik preveliki i mnogo vremena za mizernu zaradu ili da ste na nuli.

Одговори

Оставите коментар