Камено легло десеткује пчеле и уништава друштво

Аутор: draganadpetrovic
1,8K посета

Изглед и чврстина саћа индикатор је здравља пчелињег друштва. На њему се, посебно у влажној кошници са лошом вентилацијом могу наћи бројне врсте гљивица. Поред обичне буђи која може нанети штету леглу, плесни могу бити узрок бројних врло озбиљних болести. Пчелари посебно страхују од каменог легла, опасне инфекције која буквално може да десеткује пчеле и има несагледиве последице по само друштво. На срећу, ова болест се врло ретко јавља у Србији.

Како настаје?
Камено легло је болест коју изазива плесан Аспергиллус флавус која може да изазове тегобе са дисање и код других животиња, чак и код зараженог човека. По почетним симптомима и изгледу ова болест личи на кречно легло, али је много опаснија. Иако првенствено напада ларве и то код не поклопљеног легла, од ове болести могу да оболе и одрасле пчеле што врло брзо доводи до пропадања целог друштва. У почетку оболела ларва има белу боју док се касније претвара у зеленкасто жуту масу и постаје врло тврда као камен, отуд и ме за ову болест камено легло.
Споре ових гљивица могу клијати на спољњем омотачу пчелиње ларве, али главно заражавање иде преко органа за варење. Унутрашњи органи се брзо пуне мицелијама које пробијају кутикулу ларве близу задњег дела тела да би потом за само два до три дана обухватиле целу ларву. На сличан начин гљивице се развијају и у одраслој пчели која губи моћ летења. Да би спасиле друштво заражене пчеле напуштају кошницу, па се могу наћи у близини како немоћно пузе по земљи. Трбух инфициране пчеле након угинућа постаје тврд, а пчела се мумифицира. Бројна истраживања су показала да одрасле, заражене пчеле најчешће угину од токсина које производе гљивице и то пре него што се мицелија толико развије. Иако је познато да гљивице каменог легла настају у влажним кошницама са недовољно вентилације, начини ширења ове заразе мање су познати.

Илустрација: Зараза се најлакше преноси пребацивањем оквира из кошнице у кошницу

Истраживања су показала су да се зараза најчешће и најлакше шири преношењем заражених оквира из једне кошнице у другу. Како могућност преноса заразе помиње се и прихрана пчела са медом који потиче из заражених кошница. Француски стручњаци за пчеларство сматрају да до појаве гљивица
које узрокују камено легло може доћи приликом претераног коришћења антибиотика чиме се уништава нормална микрофлора код пчела што доприноси ширењу гљивичних обољења па и каменог
легла. Французи упозоравају да опасност представља и прихрањивање шећерним сирупом који садржи превише воде, што генерално погодује развоју гљивичних обољена у пчелињем леглу.

Илустрација: Вентилација кошница је изузетно важна/ Фото: Pixabay

Лечење и превенција
Приликом откривања ове болести изузетно је важно реаговати на време. Наиме, уколико пчелар већ са првим симптомима болести реагује и утврди узрок могуће је спасити бар део друштва. Да бисте били сигурни да је у питању болест каменог легла осим контроле изгледа саћа веома је важно проверавати да ли и колико има угинулих пчела око кошнице. Уколико је њихов број нагло повећан, покупити 10-15 угинулих јединки у папирну кесу и однети их на анализу у лабораторију, заједно са комадом саћа
које треба да величине најмање 10 пута 10 сантиметара. Уколико је зараза тек у почетном стадијуму пчеле се могу спасити пребацивањем у чисту кошницу и на здраво саће уз обавезну замену матице.
Приликом овог посла неопходно је заштитити очи и дисајне органе, јер гљивица Aspergillus flavus може да се запати у носним шупљинама човека. Мед из оболеле кошнице сматра се зараженим
и није добар ни за људску употребу, па је најбоље бацити га.

Илустрација: Превентива је најбоља заштита за све болести па и за камено легло/Фото: Pixabay


Током бројних истраживања стручњаци су камено легло третирали са више препарата намењених за друга гљивична обољења. Нажалост, лекови који су се раније користили на бази нистатина нису
дали задовољавајуће резултате, тако да за ову болест још увек нема ефикасног лека. У случају да је пчелар није на време приметио појаву ове болести која је већ захватила добар део кошнице једини начин да се заустави ширење заразе је спаљивање оквира са зараженим леглом и пчелама док се кошница подвргава темељној дезинфекцији.
Као и код већине других болести које нападају пчеле и код каменог легла је важна превентива како би се спречио настанак гљивичних инфекција. Најбоље је превенцију вршити уз примену мера добре пчеларске праксе. Ово се пре свега односи на положај и место постављања кошнице. Препоручује се да то буде сунчана страна, да кошнице буду заштићене од хладног и влажног ветра. Током зиме неопходно је обезбедити адекватну вентилацију у кошници тако да се влага не задржава на саћу.
Пчелиња друштва увек снабдевајте са довољно квалитетне хране, а око самих кошница одржавајте хигијену. Одржавање општег здравља пчела један је од најважнијих предуслова за спречавање болести пчела, па и настанка каменог легла.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар