Како сачувати квалитет меда у складишту?

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

У протеклих 10 месеци рада Погона за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо, на терену смо видели известан број неправилних начина чувања меда у складиштима пчелара, што је скоро редовно резултовало тиме да мед изгуби своја својства која су јако битна ради пласмана меда након дужег чувања меда у неадекватним пре свега температурним условима.

Наиме, купци меда су, наравно, јако захтевни, и иако закон дозвољава да ХМФ ради пласмана меда на рафовима малопродајних објеката буде до 40 мг/кг, а дијастаза не мање од 8 јединица, када купују од нас и поштено плаћају, траже много строжије стандарде, зато што касније наш врхунски мед често хомогенизују са неким другим медовима, те га греју и самим тим додатно кваре наведене параметре, али и кад га не мешају такав може дуже да стоји на рафовима продавница, па зато од нас захтевају рецимо да ХМФ буде максимално 8 мг/кг, а дијастаза не мање од 10-12 јединица.

Илустрација: Одлични услови за чување у погону „Наш мед“

Пошто су пчелари често принуђени да мед чувају кроз мало дужи временски период, чекајући бољу цену на тржишту, треба да знају како да га максимално сачувају пре свега од температуре која највише ремети наведена два кључна параметра квалитета меда. И светлост је битан фактор који може да поремети квалитет меда, али је мед од светлости увек обезбеђен самим тим што је ускладиштен у бурадима од материјала непропусног за светлост, једино је мед на рафовима полица у трговинама изложен светлости, те зато на рафовима брже изгуби квалитет, него док је у бурадима.

Температура, БИЛО КОЈА, ремети квалитет меда, односно утиче на подизање нивоа ХМФ и спуштање дијастазе. Значи, чак и да мед чувате на само 0 (нула) степени, биће подизања нивоа ХМФ и спуштања дијастазе кроз време, али је тај процес на тако ниској температури ЈАКО спор и ми га практично скоро да не можемо приметити у временском распону у коме се мед просечно чува.

Илустрација: Важна је температура на којој се мед чува

АЛИ, ако је температура свега 20, или 30, или више степени, процес се знатно убрзава. Зато је битно да пчелари који се одлуче да мед чувају мало дуже, то чине у адекватним условима. Генерално, што је температура нижа у складишту, то ће мед дуже задржати своја својства, тако да вам не можемо препоручити неку конкретну температуру, савет је да температура једноставно буде што је нижа могућа, али свакако је добро чувати га у условима просечних подрумских температура, односно око 12 степени Целзијуса.

Често смо на терену виђали да се мед чува у простору типа гаража или затворених надстрешница у којима се лети температура подиже и на преко 30 степени, често и 40 степени. Чување меда у таквим условима веома брзо подигне ниво ХМФ-а и спусти дијастазу на ниво ван од купаца захтеваних граница. Пошто је у току регистрација просторија у домаћинству, трудите се да изаберете простор који је најхладнији могући, јер је очигледно да ће бити тренутака када ћете морати да се одлучите да чувате мед више месеци пре продаје, можда и годину и више, те да не дође до његовог знатнијег оштећења.

Када се мед изврца из кошница, ХМФ је најчешће испод 1 мг/кг, а дијастаза обично 15-25, неретко и преко 30 јединица. Ту вредност меда треба што дуже сачувати.

Све је то итекако битно и са аспекта потрошача меда. Дијастаза је мера постојања ензима које пчела уграђује у мед. То је највеће богатство меда у исхрани људи, и пре свега од тих ензима, према свим научним истраживањима, потиче највећи део оног благотворног дејства који мед има на људски организам.

Илустрација: Мед се сипа у прохлађен чај или млеко

Правилним складиштењем меда чинимо добро и потрошачима и себи, јер одржавамо ниво ефекта меда на људски организам кроз дужи временски период.

Често се у јавности чује прича да је мед из пирамида стар 2-3 хиљаде година и дан данас јестив. То јесте тачно, јер вам се ништа неће догодити ако га пробате. АЛИ, у том меду ОДАВНО више нема ничега од онога што пчеле уграђују у мед и што чини праву благотворност меда.

Зато се једноставним начином чувања меда трудимо сви заједно да одржимо његов изворни квалитет у што дужем временском периоду. Потрошачима свакако саветујемо да онај квалитет који смо ми пчелари сачували адекватним складиштењем, на једноставан начин и они даље сачувају на добробит свог организма, тако што ће мед стављати у чај или млеко тек онда када се чај или млеко охладе на температуру конзумирања, а НИКАКО у врео чај.

Др мед. Родољуб Живадиновић

Извор:https://spos.info/kako-sacuvati-kvalitet-meda-u-skladistu/

Srodni tekstovi

Оставите коментар