Каквог је укуса мед са врха београдског солитера?

Аутор: draganadpetrovic
88 посета

Да ли бисте пробали мед са врха солитера у Београду? Или бисте се можда пре определили да купите ливадски или багремов мед? Урбано пчелараство се све више развија у свету, а пчелар Станко Рајић је истакао да пчеле већ неколико година освајају кровове најпознатијих локација у Београду и да је укус тог меда јединствен.

Пчелар Рајић објашњава да је, по дефиницији, урбано пчеларство држање и гајење пчела на равним крововима зграда и парковима у градовима. Међутим, како је навео, на првом месту је едукација деце о важности очувања биодиверзитета.

“Идеју урбаног пчеларства сам покренуо у Удружењу пчелара Србије пре десет година али ме је већина чудно гледала. Тек 2018. године на позив Амбасаде Републике Француске кренули смо са овим активностима. У оквиру пројекта Зелена амбасада поставили смо две кошнице на зграду Амбасаде”, рекао је Рајић за Н1.

Према његовим речима, за сад је урбано пчеларство још у повоју, мада је доста тога постигнуто.

На питање где све у Београду има кошница, пчелар је навео да се налазе на тржном центру Ушће, Ада Малл, Навигатор, потом Сиријус, Ушће тоњер, хотел Хајат, згради Униqа осигурања, Силос Београд где је направљен медени врт у оквиру Бее центра.

“Тамо је одржано много дечјих радионица и тим билдинга, однедавно је пуштена у рад и апикомора за инхалацију ваздухом из кошнице. Такође, ту је и просторија са креветом испод кога су кошнице, а све то благотворно делује на људски организам”, објаснио је пчелар.

Илустрација: Мед са београдских солитера је јединственог укуса

Како је навео у урбаним срединама, као што је Београд, не можете добити сортне медове као што су багремов, сунцокретов или неки други монофлорни мед.

“Градски мед је полифлоран, налик ливадском, а на крају сезоне можемо добити медљиковац који је као на пример шумски мед”, рекао је Рајић који је додао да су са овом сортом медова освајали златне медаље на многим сајмовима.

Упитан какав је укус урбаног меда, Рајић описује да је као карамела, а квалитет му даје нектар и полен разноврсног градског биља.

„Квалитет проверавамо у овлашћеној лабаораторији Центру за испитивање намирница и увек добијемо налаз да је мед беспрекорно чист. Ми то знамо, али контролу вршимо да би то и доказали онима који још сумњају у то”, рекао је Рајић за портал Н1.

Према његовим речима, мед из градске средине садржи све полене биљака које цветају у граду и тако се побољшава отпорност на алергијске реакције којима је градска популација све подложнија.

Додаје да Србија имам велике шансе да постанемо лидери у овој области.

„Наравно, потребан је озбиљан приступ и добра законска регулатива. Београдско удружење пчелара је својим активностима у овој области привукло пажњу не само на просторима бивше Југославије него и шире. На нама је да својим упорним радом покажемо да од урбаног пчеларства можемо направити добар бренд“, закључио је Рајић.

Извор: https://n1info.rs/biznis/med-sa-vrha-beogradskih-solitera-kakav-je-ukus-i-koliko-je-zdrav-video/

Srodni tekstovi

Оставите коментар