Исти посао раде и мали и велики пчелари. Ево о чему се ради!

Аутор: Gdjakovic
521 посета

Пчеларство је већ дужи низ година у успону, а на то има утицај низ фактора, пре свега природа која омогућава бављење овим послом, а са друге стране држава која кроз субвенције даје подстицаје. Савез пчеларских организација Србије, је једна од ретких организација која својим члановима и активностима обезбеђује напредак струке. Али да се вратимо на почетак.

Анализа: Европу запљуснуо цунами лажног меда!

Шта пчелар треба да има када започиње своју каријеру. Поред алата, кошница и наравно пчелињег друштва, обавезно себи приуштите једну лепу свеску која ће вам послужити као пчеларски дневник, односно подсетник шта сте урадили, видели или планирали да урадите. Можда ће у почетку бити лако, када имате две или три кошнице, али ако сте прави пчелар, врло брзо че те имати барем двадесет друштава, а то већ представља озбиљан изазов и за најинтелигентније. Зато смо овој причи и дали наслов „паметан пише а глуп памти “. Неки пчелари воле да себи оставе поруке на кошницама, папирићима, али то је на дуге стазе погрешно, јер поруке на кошницама бледе и бришу се, папирићи се губе, а свеска коју ћете користити на крају ће увек бити лепа успомена на дан кад сте постали пчелар.

Велики пролећни преглед

Сваки преглед кошнице треба да има неки свој разлог. Рецимо, први се ради што раније када температуре буду око 15 °Ц. Са собом понети све што је потребно од опреме и димилицом најпре кроз доње лето убацити неколико млазева дима. Затим, када подигнемо поклопну даску, такође удувати дим, па почети преглед. Први преглед треба да је летимичан и краткотрајан, проверити да ли друштво има матицу, колико има меда и опште стање. Друштво које има матицу, према искуству пчелара, одмах забруји по отварању поклопца и брзо се смири док оно које нема матицу бруји и даље. Такође, ако извадите оквир из овакве кошнице можете видети како пчеле подрхтавају са крилима. Уколико недостаје хране треба додати резервни оквир са медом, а ако га немате узмите из неке друге кошнице која је јача и прихраните са једним литром топлог сирупа. Код малог прегледа проверите и да ли има плеснивог саћа и одмах га одстраните, очистите лето и у дневник обавезно унесите запажања.

Након малог прегледа обично за седам до десет дана ради се велики преглед. Овим прегледом понављамо све из малог прегледа али детаљно проверавамо матицу која ако је легло добро имамо правилно распоређене кругове. У случају да је нема или лоше залаже јаја без одлагања треба приступити поправци или ликвидацији. Обично се саветује припајање друштвима средње јачине. Уколико се примети да друштво има доста пчела, добру матицу а мало меда, треба га прихранити. Уколико немамо мед у саћу до самог легла са обе стране ставити оквир испуњен густим шећерним сирупом.

Кад спољашња температура порасте, пчеле прихрањивати шећерним сирупом који треба сипати у хранилицу. Уколико ипак буде хладнијих дана прихрањивање наставити шећерним погачама.

Код оцењивања јачине друштва треба имати у виду и број улица саћа које пчеле запоседају. Код слабог друштва оне заузимају четири до пет улица, шест до седам у средње јаком друштву, а ако их има преко седам тада кажемо да је друштво јако. Квалитет саћа такође указује на квалитет пчелињег гнезда. Саће треба да буде од радиличких ћелија и да није превише старо, да није поломљено, искривљено и буђаво.

Треба имати у виду и чињеницу да се некада догоди да пчеле саме замењују исцрпљене и старе матице, али имајући у виду да те матице углавном страдају јер је време лоше и има мало трутова, оваквом друштву треба помоћи додавањем два оквира легла са пчелама и матицама. Матица треба да буде затворена у жичани кавез који се прекрива новинским папиром. Док пчеле буду прогризле папир и пустиле матицу доћи ће и до прихватања матице. Ако је дошло до појаве ушећереног меда у саћу, такво саће отклопити и оставити у млакој води најмање три сата, извадити и добро оцедити и предвече ставити у кошнице. За дан или два пчеле ће прерадити и поново ћемо имати течни мед.

О здрављу легла можемо стећи утисак на основу боје легла. Ако је боја промењена или црвићи не заузимају правилан положа, поклопчићи су угнути, пробушени или пегави, будите сигурни да је легло болесно. Ако имате овакву ситуацију хитно започните лечење или ликвидацију друштва.
Проналажење матице је изузетно важан посао и понекад изискује доста времена. Да би се пронашла брзо, кроз доње лето убаците неколико малзева дима и она ће кренути навише. Дакле, одмах по надимљавању са доње стране отворите кошницу и извадите крајњи оквир. По вађењу оквира, размаћи оквире да би се избегло гњечење. Према искуству матица до подне обично буде у средини легла а другом делу дана на крајњим оквирима или оквирима са медом.

Важан део посла великог прегледа чини и чишћење подњача од мртвих пчела. Овај посао је лак код кошница које имају покретну подњачу једноставном заменом са резервном и тако редом док не очистите све. Ако су подњаче непокретне користимо резервну кошницу са каквим иначе пчеларимо. Кошницу добро опалити новинским папиром а потом у њу пребацити једно друштво, затим ту кошницу очистити па њу користити и тако редом док не очистимо све кошнице. Приликом великог прегледа сав восак и прополис који стоји тамо где не треба уклонити а остругани восак првом приликом претопити. Да би избегли ситуацију да пчеле по кошници изграђују саће или лепе прополисом премажите таква места вазелином или растопљеним парафином.


Ради увећања пролећне носивости потребно је преградити матицу помоћу преградне даске са леглом на пет до шест оквира. Са почетком сезоне односно паше, пчелама треба обезбедити воду.

Srodni tekstovi

Оставите коментар