Зашто пчелари Кикинде са горчином говоре о пчеларству

Аутор: Gdjakovic
302 посета

Иако је сезона у пчеларству била задовољавајућа, пчелари не могу да буду задовољни због ниске откупне цене, тврде пчелари у Кикинди. Килограм меда од уљане репице продаје се за 1,6 евра, док је цена сунцокретовог меда 1,8 евра. Ниска цена и слаба продаја демотивишу професионалне пчеларе, али и младе да почну да се баве тим занимањем.Много посла и улагања, а зарада испод просека. Тако пчелари у Кикинди оцењују тренутну ситуацију, а у прилог томе говоре и бројке.
„Цена је, за сада 1,6 евра за уљану репицу, док је за сунцокретов мед 1,8 евра за килограм. То је заиста јако мала цена, требало би барем да је 2,5 или 3 евра“, објашњава председник Удружења пчелара Кикинде Милош Јанчић. Опрема у пчеларству и сав потрошни материјал поскупели су за око педесет одсто. Извоз на европско тржиште готово да две године већ не постоји, па тако и пчелари немају мотивацију да наставе да се баве производњом и продајом меда.

„Тренутно имам у свом власништву око 120 кошница. Искрено, размишљам да тај број кошница смањим на пола за почетак, а ако оваква цена меда остане убудуће, мораћу да престанем да се бавим пчеларством и да пређем на неки други посао, због лоше откупне цене и продаје меда“, каже пчелар из Кикинде Роберт Горца.

Рекорд му је 35 килограма меда у једној кошници, а са пчелама ради без рукавица

Како наши саговорници кажу, слична ситуација је у целој земљи, али и код њихових колега у Румунији. Иако ове године није било помора, пчелари нису задовољни сезоном: “

Ова сезона је била просечна. Многи пчелари имали су двадесетак килогама по кошници. То би било релативно добро, да је цена одговарајућа“, истице Јанчић.

„Професионални пчелари, који су имали више стотина кошница у свом власништву, поклањају и продају своје пчеле, престају да се баве пчеларством. Нажалост, млади који су почели пре пар година да се баве пчеларством су у старту одустали због лоше откупне цене меда“, додаје Горца.
Ниска откупна цена и слаба продаја биле су и теме стручног скупа пчелара Војводине, који је пре десетак дана одржан у Кикинди. У припрему за нову сезону улазе уз велики страх да уложено ни овога пута неће бити враћено.

Прочитајте и наше истраживање: Да ли је мед посна храна?

Извор: РТВ1

Srodni tekstovi

Оставите коментар