Засађене медоносне биљке у Београду

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

У Београду је, поводом Светског дана пчела, засађен Медени врт, који чине медоносне биљке и 12 кошница, а садњу су организовали Удружење „Супернатурал“ и „Гаиа“ покрет.
Циљ је да се пчелама обезбеди потребно место за боравак у природи и укаже на значај који пчеле имају за опстанак планете.
Члан удружења „Супернатурал“, Срђан Станковић каже за Тањуг да је Медени врт, на обали Дунава у Београду, осмишљен да буде дом пчелама, као и да не постоји довољна свест јавности о њиховом значају за наш боравак на планети.

Илустрација: Сађења медоносних биљака захваљујући подршци амбасаде Холандије и Словеније у Србији/Фото:Pixabay


Додао је да су у врту посађене биљке које највише одговарају потребама пчела.
„Комплетан биљни свет, зависи директтно од пчела и других полинатора тако да без пчела не би било ни нас, много је важна и морамо ту информацију да приближимо широј јавности и да пчелу вратимо на место које јој припада, све ове биљке су медоносне, односно имају нектар који је храна за пчеле, тако да смо одабрали баш оне биљке које пчелама највише одговарају“, каже Станковић.
Он је истакао да је пројекат сађења медоносних биљака реализован захваљујући подршци амбасаде Холандије и Совеније у Србији.
Председник Београдског удружења пчелара, Станко Рајић истиче да су пројекти сађења медоносних биљака важни јер је потребно и у урбаним срединама обезбедити пчелама услове за боравак.
Он додаје да сваки човек може дати свој допринос у очувању пчела, тако што ће засадити по једну медоносну биљку на тераси или прозору.

Илустрација: Олакшан боравак пчела у урбаним срединама/Фото:Pixabay


„Овим пројектом указујемо на потребу боравка пчела и у урбаним срединама, нажалост, већ неколико деценија, већина великих градова се претварају у бетоне, треба задржати овакве мини локације где ће бити мало дивљије и у срцу града градова“, каже Рајић.
Он додаје да би требало донети закон у Србији да се сачува део обрадивих парцела, јер је то природно станиште потребно пчелама и другим инсектима.
Међународни институт Еартхњатћ прогласио је пчеле најважнијим бићима на планети 2019. године.
Око 70 одсто биљног света директно зависи од опрашивања пчела.

Извор:ТАЊУГ

Srodni tekstovi

Оставите коментар