Боја меда нам открива много занимљивих ствари

Аутор: Gdjakovic
586 посета

Боја меда представља једну од основних физичких својстава и има велики значај приликом продаје. Мед може бити толико светао да је готово безбојан али и потпуно тамне боје. Многи потрошачи приликом куповине мед бирају управо по његовој боји сматрајући да су светле нијансе меда укусније. Према прописима наше земље који су детаљно објашњени у Правилнику о квалитету меда и других пчелињих производа боја меда може варирати од врло светлих до тамних нијанси и не сме бити бојен било каквим додатним бојама.

Како спасити пчеле: Шта доноси нови споразум ЕУ о заштити опрашивача?

Боја меда уско је повезана с укусом и аромом. Светлије врсте меда одликују блажи укус и пријатнија арома. Типични представници ове врсте меда су багремов, липов, мед од цвета детелине, јабуке, малине… Ливадски мед припада тамнијим врстама, док су медљиковац, мед од хељде изразито тамне боје.

ЗАДРУГА „СВИЛАМЕД“ ПРИМЕР ИЗ КОГА ТРЕБА УЧИТИ

Осим боје светао и таман мед разликује се и по свом хемијском саставу, а анализом је утврђено да постоји и разлика у минералом комплексу меда различитих боја. На основу ове анализе стручњаци су утврдили да тамни мед има већу количину алуминијума, гвожђа, калцијума, магнезијума, калијума, мангана, хрома, никла, кобалта, антимона… Ливадски може да варира кад је у питању боја и најчешће зависи од врсте биљака са којих су пчеле скупљале нектар. Боја али и укус ливадског меда зависи и од поднебља односно да ли су пчеле скупљале нектар са биљака на ливади у равничарским или планинским пределима и најчешће је тамнији у односу на, рецимо, багремов мед.

Конкурс за бесповратна средства за опрему за пчеларство

На боју меда утиче више фактора, пре свега нектар из цветова биљака које су скупљале пчеле. У време обилног медења биљака арома ће бити блажа и боја светлија, и обрнуто. На укус меда највише утичу лако испарљива етарска уља док су за боју пресудни биљни пигменти, колоиди, хлорофил, поленова зрнца… На боју може да утиче и старост воштаног саћа јер што је саће старије и мед ће попримити тамнију боју. Свеже изврцан мед је најпријатније ароме и најлепше боје док старењем он може да  потамни.

Извор: Агробизнис магазин

https://agrobiznis.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар