Априлски мраз и кише не пријају пчелама

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Априлски мраз сада већ сасвим сигурно поприлично је десетковао род раних сорти кајсија.Колике су конкретне штете знаће се приликом заметања плода.

„Високе температуре условиле су цветање кајсије у марту што се ретко догађа, а онда је дошло до појаве мраза, што је условило смрзавање цветова. Кајсија је страдала пре 20 дана,тако да је сасвим извесно да их ове године нећемо брати, поготову ране сорте. Највеће штете причињене су свакако у нижим пределима, критична надморска висина је она која се креће око 300 метара. Једини воћари који су овог пролећа избегли велику штету су они који користе анти фрост системе“, рекао је за РИНУ проф. др Света Стаменковић, стручњак за воћарство.

Илустрација: Мраз већ оштетио воће

Честе кише, хладно време и недостатак сунца условилили су и знатно мању активност пчела, па нема опрашивања што ће се свакако одразити и на принос.“За развој пчелињих заједница неопходан је полен који пчелама сада тренутно недостаје. То све може оставити далекосежне последице, а проблематичну ситуацију може поправити једино боље врменске прилике. Још један велики проблем са којим се пчелари константно суочавају јесте прскања у воћњацима и због тога се неретко бележе тровања пчела. Једна отрована пчела, значи десет отрованих у пољу. Јако је битно да воћари разумеју важност пчела, јер без њих нема доброг приноса у воћарству“, рекао је Стаменковић.

Уколико се падавине и лоше временске прилике наставе, како најављују метеоролози, до половине маја врло је могуће да закасни сетва појединих повртарских култура на плодним ораницима у околини Чачка.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=04&dd=21&nav_id=1846427

Srodni tekstovi

Оставите коментар