Ако пчелар не уради посао како треба у августу, догодине ништа од меда

Аутор: Gdjakovic
723 посета

Август је месец када се пчелиња друштва припремају за наредну пчеларску сезону. Овај период је без већих падавина и углавном је период без паше, тако да сваки пчелар треба да обрати пажњу на предстојеће обавезе на пчелињаку јер је и мали пропуст у овом периоду тешко надокнадити касније.

Због тога је неопходно да пчелар у августу обавља следеће послове:

Извршити детаљан преглед пчелињих друштава;

Рехабилитује слаба друштва и замењује стара, гора;

Сузбија паразите пчела и легла;

Слаба друштва за храњење штите пчеле од оса, стршљена, мољаца;

Побољшава вентилацију у кошници као и даје „шарену хладовину” и тако штити пчеле од високих температура;

Први посао на пчелињаку у августу је да се изврши детаљан преглед свих пчелињих друштава како би се утврдило њихово здравствено стање, квалитет матице на основу легла и утврдила количина хране (мед и полен).

Ако су ови параметри испуњени, онда су наше заједнице јаке. При прегледу рамова из централног дела, из којих нису изникле две-три генерације легла, треба преместити у бочне оквире, јер су нови оквири тежи, матица полаже јаја, а хладнији су за зимовање. а оквире са пергом и медом померити ближе централном делу.

Када се наиђе на заједницу са лошом матицом, она се мења, или спаја са неким од нуклеуса који у себи имају младу матицу, и то преко новина. У августу и септембру матица полаже укупно 15.000-20.000 јаја из којих ће се излећи исто толико пчела и тај број пчела је довољан да друштво презими.

Спајање слабих друштава, односно друштава са недовољним бројем пчела радилица, такође је једна од важних акција коју треба да спроведемо овог месеца.

Један од најважнијих радова је сузбијање паразита пчела и легла, са водећим крпељем или вароом. Вароа је инвазивна паразитска болест ларви, кукуљица и одраслих пчела узрокована вароом (крпељем). То је велики крпељ видљив голим оком, тело је прекривено овалним врло тврдим хитином. Женка је смеђе – црвенкасте до кестењасте боје, дуга 1,0-1,7 мм и широка 1,5-1,9 мм. Цело тело је овално, спљоштено и назубљено, прекривено врло финим длачицама. Крпеља је лако уочити на пчелињим ларвама и луткама. Имају високо развијен орални апарат и помоћу њега разбијају пчелињи хитин између зглобова и сишу пчелињу крв (хемолимфу). Мушки крпељи имају слабо развијен усни апарат и не могу да сишу крв од пчеле, а живе и кратко. Са почетком пролећног развоја првог легла почиње развој варое. Женка варое полаже јаја поред пчелиње ларве у ћелију, где после 2 дана из јаја излазе ларве које се потом претварају у кукуљице и на крају у одраслог паразита. Цео циклус развоја одвија се у покривеном леглу и, ако је доступно, најбоље у трутовском леглу јер их привлачи већа количина јувенилног хормона. У покривеном леглу варо полно сазрева, пари се, након чега мужјаци угину, а женке се хране крвљу кукуљица и младих пчела. Када млада пчела напусти ћелију, а са њом и женка паразита у једном ћелијском саћу, може да положи до пет јаја. Развој крпеља је три пута бржи од развоја пчелиње ларве, укупан развој женке крпеља траје 8-9 дана, а мужјака 6-7 дана.

Август и друга половина јула су месеци у којима се спроводе опште мере сузбијања варое. Познато је да женке варое полажу јаја првенствено у трутовске ћелије. Почетком августа трутовско легло скоро да нема и крпељ прелази у легло Радица. У августу матица престаје да полаже јаја, а крпељ наставља да се развија, па је неопходно наставити његову контролу. Ако се заштита од варое не спроведе на време, постоји велики ризик за пчелиње друштво. У присуству већег броја ових крпеља пчеле губе одбрамбени имунитет и хигијенско понашање, па разни микроорганизми могу изазвати озбиљне болести попут америчке куге, ноземе и др. Свако јаје које матица снесе после 1. августа биће зимска пчела. Вароа више не може ући у то гнездо. Заштита од варое требало би да почне последњих дана јула, да се појача у августу и да буде завршена од 10. до 15. септембра. Третман пчелињих друштава после 15. септембра, посебно ако се не примењује од јула до септембра, даје слабије резултате.

За сузбијање варое користе се различите методе:

Биолошке методе;

Хемијске методе – примена хемијских средстава (акарицида).

Биолошка метода је уградња оквира зграде, која уклања око 50% или више овог паразита. Треба га користити током целе сезоне, све док у кошници има трутовског легла. То је оквир са младим непокривеним леглом који се смешта у пчелиње друштво и у који варое полажу јаја. Када је легло покривено, оквир се уклања и восак се топи. За 5 до 6 дана, поступак се може поновити.

Хемијска метода у лечењу варое је употреба препарата који се након паљења диме и у одређеним концентрацијама су токсични за вароу, али неће штетити пчелама. Постоји велики број акарицида за сузбијање варое који као активну супстанцу садрже мрављу киселину, амитраз, тимол и др. Постоје и регистровани лекови (антикарициди) који се производе у облику штапића натопљених леком, који се стављају у плодиште у периоду 1-15 августа и који се из кошнице уклањају после 20-25 дана.

Најбољи успех се постиже ако се комбинују ове две методе.

Постоје и други облици дрога, као што су дим, контакт, прскање итд. Веома је важно поштовати упутства о употреби лекова. Борба против варое је веома значајна на ширем подручју јер се паразит варое брзо шири на пчелиња друштва где је вароа сузбијена, ако у близини има заражених заједница или заједничка паша.

Пошто у августу има мало или нимало уноса нектара, пчелари морају да спремају пчелиња друштва са мање меда. Период од 15. августа до 15. септембра је време када треба прихранити пчелиња друштва и произвести што више младих пчела, јер је то практично најважнији посао на пчелињаку у овом периоду.

Суплементација се може извршити на два начина:

стављајући пуне оквире меда у теглу,

преливен шећерним сирупом.

Дохрана медом је боља за пчелу, али ако меда нема може се допунити шећерним сирупом.

Само здрава и јака пчелиња друштва са око 15.000 до 20.000 пчела могу успешно да презиме и дочекају прву пчелињу пашу. Нуклеуси могу да се мријесте са најмање 5000 јединки. Храњење треба вршити све док се не обезбеди довољна количина резервне хране.

Извор: https://pssrs.net/priprema-pcelinjih-drustva-za-narednu-pcelarsku-sezonu/?script=lat

Srodni tekstovi

Оставите коментар