Задруга Нектар Ариље: Од Ненадовог хобија до бизниса и Етно бренда

Аутор: draganadpetrovic
507 посета

Задруга Нектар Ариље, основана је 2019.године,бавимо се производњом меда, углавном имамо све од производње кошница, прераде сатних основа, почели смо да производимо и мед са лиофилизованом воћем, мед са копривом, сусамом,прича нам Ненад Исаковић из Ариља.Овај млади пчелар из малинарског краја одлучио је да на тржиште пласира природне производе коју нису још толико познати код нас, али полако налазе своје место на тржишту.
„Наш народ је веома неповерљив јер је ко зна колико пута преварен, и када људи виде теглицу помисле да је то слатко.Наравно да је слатко, али само по укусу, јер је са медом, али воће које се налази у меду није термички обрађено. Воће у меду је изврсно за имунитет – наглашава Исаковић.

Илустрација: Ненад Исаковић је о пчеларству учио од таста
Ненад је пчеларство у почетку био хоби али касније то му постаје главни посао. Пчеларством се бави од 2012. године, а његов таст се бави од давнина. Имају преко 200 кошница и селећи су пчелари.
„Да би се опстало у нашој земљи, сваке године морате имати нови производ, нову идеју. Већ припремам нешто ново и верујем да ће тржиште позитивно одреаговати – оптимистички каже.
„Селећи су они који селе пчеле на три и више паша,а стационарни пчелињаци су увек на једном месту.Постоје многе предности оба вида пчеларења.У последње време године су лоше и морају пчеле да се селе, да би били добри приноси.Ова година је добра у односу на претходне четири,и ове године су приноси солидни истиче Ненад и додаје:
багремова паша нам је у Баточини, у Ариљу је ливада, а што се тиче сунцокрета селимо их у Банат, истиче Ненад.Имају своју продавницу у Ариљу, продају и по мањим продавницама. У будућности имају намеру да се повежу са СПОС-ом, да продају мед на велико.
„Кабинет министра без портфеља задуженог за регионални развој и рад јавних предузећа расписао је конкурс за доделу бесповратних средстава земљорадничким и пољопривредним задругама у Србији. У питању је Програм подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за земљораднике и задругаре у 2021. години на територији целе земље.Ми смо тада добили средства тако да смо унапредили наше пословање.
Екомски портал Privredni.rs у сарадњи са Задружним савезом Србије доделио је награде ЕТНОБРЕНД ГОДИНЕ најбољим домаћим фирмама, задругама и пољопривредним газдинствима. ЗЗ НЕКТАР, Ариље – добила је награду – РОБНИ БРЕНД Бронхи, мед са оманом и анисом, у групи Мед и производи од меда.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар