По 100.000 динара за најбоље сименталке

Аутор: Gdjakovic
69 посета

Мештани села Левосоје код Бујановца данас су само на кратко оставили своје пољске радове, како би могли на сеоском игралишту да погледају четврту по реду Изложбу говеда сименталске расе коју су уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде организовали запослени у тамошњој Ветеринарској станици.

Они су од раног јутра са великим интересовањем почели да прате долазак сточара из ове, али и Општине Прешево, са својим грлима. Добар део крава стигао је превозом који је обезбедио организатор ове изложбе. Приликом изласка из возила неке су огребале екстремитете и то су готово истог тренутка санирали ветеринари. Свако грло које је стигло на изложбу осим редног броја добило је и сено и воду тако да, када је сунце упекло јако, ни једна од пристуних животиња није била ни гладна, а ни жедна.


Отуда су уздигнуте главе готово све продефиловале испред публике и жирија. Окупљени људи дивили су се свакој понаособ хвалећи њихове узгајиваче, унапред лицитирајући победницу. А да жирију нимало неће бити лако схватили су тек када је кренуло такмичење и када су центром игралишта прво продефиловале приплодне јунице.

Младе животиње ненавикнуте на камере и толики публицитет биле су узнемирене, али опет су до краја испратиле команде својих власника. Неке су се и разиграле натеравши публику која им се исувише приближила да се склони на безбедније место. На сличан начин понела су се и нешто старија грла приплодних првотелки. За разлику од њих приплодне краве сименталске расе показале су сву своју грациозност и лепоту. У њиховом кретању уживали су сви окупљени питајући се колику цену ова грла могу да достигну на тржишту.

И док су неки са сигурношћу рекли да цена не би била мања од три и по хиљаде евра, организатор је позвао публику и учеснике изложбе за мало тишине како би у све три категорије прогласио најбоља грла и њиховим власницима уручио “Златно звоно” и новчане награде.

Њихову одлуку да ове године титулу најбоље приплодне јунице и 100.000 динара доделе Миодрагу Митићу из села Раковаа, испратили су великим аплаузом, баш као и да награда у истом износу за најбољу првотелку буде уручена Гордани Јаћимовић из Горњег Вртогоша.

Жири је одлучио да шампионом у категорији приплодне краве сименталске расе прогласи грло Бекаташи Раифа из Великог Трновца и додели награду од 100.000 динара, а апсолутним шампионом изложбе прогласе грло Аднана Сулејманија из Несалца и уруче му награду од 120.000 динара.

На крају церемоније уручења награда директор бујановачке Ветеринарске станице, Миодраг Милковић, се захвалио Министарству пољопривреде што је пољопривредницима у недовољно развијеним подручјима повећало субвенције за 10 посто.

“Субвенције су значајна ставка и желимо да у наредном периоду буду на време исплаћене и без закашњења. Производимо дневно 80 тона млека и имамо велике проблеме са откупом. Надамо се да ћемо у сарадњи са државом да поправимо ову ситуацију и буде ажурније плаћање млека.”, истакао је Милковић и нагласио да очекује да ускоро у његовој општини проради и кланица Југокооп.

Овом приликом он је потврдио пристуним сточарима да ће наредних дана на ову територију стићи 92 јунице из Немачке и да ће све оне завршити у рукама младих пољопривредника који су видели своју шансу у сточарству.

“Са овог подручја мамо интересовање за увоз још 42 јунице и тај посао ће бити одрађен већ на јесен.”, нагласио је на крају Милковић.

ИЗВОР: ЈУГМЕДИА

Srodni tekstovi

2 коментари

Оставите коментар