Исхрана крава у периоду између два тељења

Аутор: draganadpetrovic
309 посета

Производни циклус је период између два тељења код крава. Било би идеално да је време између два тељења 12 месеци. Међутим, утицај различитих негативних фактора, као што је недовољна и неправилна исхрана, неодговарајући услови држања као и различита обољења крава, дужина производног циклуса често буде преко годину дана, што са економског гледишта није добро.

Током једног производног циклуса крава пролази кроз неколико периода и то: период ране лактације, средине лактације, крај лактације и период засушености. Наиме сваки од ових периода карактерише одређено физиолошко стање организма и различите потребе у хранљивим материјама. Период ране лактације карактерише максимална производња млека, средина лактације је период одржавања нивоа производње млека, док крај лактације карактерише опадање млечности. Период засушености је период одмора млечне жлезде и треба трајати најмање 45-60 дана пред тељење.

Илустрација: Период засушености је период одмора млечне жлезде и треба трајати најмање 45-60 дана пред тељење

Препоручује се да правилном исбалансираном исхраном у различитим фазама производног циклуса може се максимално искористити генетски потенцијал крава за производњу млека. Треба напоменути да потребе крава у хранљивим материјама и енергији се знатно разликују по фазама лактације.

мр Дејан Ранђеловић, саветодавац за сточарство ПССС Лесковац

Извор: ПССС

Srodni tekstovi

Оставите коментар