Имају краве а немају земљу, кажу да им се ипак исплати сточарство ево како

Аутор: Gdjakovic
342 посета

роизвођачи млека су често незадовољни снижавањем откупне цене. То највише погађа мала газдинства која млеко продају млекарама. Породица Стокић из села Лазарево код Зрењанина се одлучила да млеко и млечне производе продаје са кућног прага, чиме избегава ценовне ударе и има сигурно тржиште током читаве године.

Бранислав Стокић је оставио посао металостругара који је радио 19 година и у селу Лазареву на породичном газдинству основао фарму крава. У храброј пословној одлуци подржала га је супруга Тијана након што су израчунали како може да се заради од продаје млека и млечних производа са кућног прага.

 

„У овај објекат може да стане 12 крава, у принципу то је оно што ми можемо сами да завршимо без ичије помоћи и без неких радника. Кад би имали двеста литара млека, али константно сваког дана целе године, то би било сасвим задовољавајуће и за наше потребе и да можемо од тога лепо да живимо“, каже Бранислав Стокић из Лазарева.

У породици Стокић наводе да је предност овакве продаје што купцима млеко доставе практично из музилице, без претходног хлађења у лактофризу.

„Када се помузе ја то исфлаширам и за неких 15 – 20 минута то је већ на кућној адреси. Многи кажу, млако као да је кувано. Све оно што се не прода иде у сир, па рецимо дневно зависи опет који сир правим, али може да се прода седамдесет литара млека, о стало иде у сир. Нама се то свидело, мене то враћа у детињство како је некада било, то ми сад пружа задовољство“, наводи Тијана Стокић из Лазарева.

Продаја са кућног прага у Европској унији у појединим областима пољопривреде учествује до десет одсто годишње.

„На тај начин професионални произвођачи имају сигуран пласман, релативно боље цене него у ланцима мини и мега маркета, поготово је то занимљиво у повртарству“, каже др Жарко Илин са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Занимљиво је да породица Стокић нема своју земљу са које би обезбедила храну за краве, већ све купују. Месечно краве поједу тону концентрата, а годишње око четири хиљаде бала детелине.

Припремили: Миле Новаковић и Миливој Сарић

Извор: РТС

Srodni tekstovi

Оставите коментар