Берлин, 22.01.2025. Деца која су присуствовала конференцији за новинаре у оквиру школе на „Зеленој недељи“ била су веома заинтересована за нутритивну вредност млека, али и забринута за добробит животиња.
Само неколико деце која су дошла на конференцију за новинаре коју је организовао пољопривредни информативни сервис i.m.a. на фарми авантура започело је дан чашом млека. Ипак, тема „Како млеко стиже у паковање?“ изазвала је велико интересовање.
Брига о кравама
Карстен Шмал, председник Удружења фармера Хесена, потпредседник Немачког удружења фармера и сам узгајивач млечних крава, лично је објаснио како се млечне краве чувају у шталама. Поред тога, говорио је о аутоматским четкама, меканим лежајевима и аутоматизованим мужарама. Концентрат за храњење привлачи краве „као гумене бомбоне“. Краве саме одлучују када ће бити помужене. Дванаестогодишњи Синан из основне школе Џудит Кер у Шмаргендорфу посебно је био фасциниран тиме што се роботи за мужу користе у Шмаловој штали. Његов разред унапред је осмислио питања за овај догађај.
Узгајалиште за телад
Ипак, појавила су се и питања о добробити животиња. „Јако је лоше што узимамо кравље млеко њеном телету,“ приметио је један дечак из основне школе Виндмиленберг у Шпандауу. Карстен Шмал га је уверио да се телад његових крава након неколико дана проведених са мајком премештају у шталу са својим вршњацима, где им ништа не недостаје. Његова супруга лично се стара о њиховој добробити и познаје све животиње по имену.
Није свако млеко исто
Алина, Амина и Ерика из основне школе Херман Шулц у Рајникендорфу занимале су разлике између органског, пастеризованог, свежег и УХТ млека, као и биљних алтернатива. Др Јвон Илг, руководилац за образовање о исхрани у Савезном центру за исхрану, детаљно је објаснила ову тему. Истакла је да калцијум чини млеко здравом намирницом. Масти и протеини дају млеку белу боју. Јвон Илг препоручује две порције дневно, било у виду чистог млека, јогурта или сира. У слаткишима попут „Милксните“, с друге стране, има превише шећера, а садржај млека је низак. Биљни напици имају потпуно другачији састав – овсени напици садрже више угљених хидрата, док сојини напици имају биљне протеине.
Сигурна обрада
На питање „Може ли млеко у вимену да се поквари?“, млекарски инжењер и агроном др Јан Падух, директор Удружења млекарске индустрије Доње Саксоније, уверио је публику да је одговор не. Стерилно окружење у телу краве спречава продор штетних микроорганизама. Након муже, млеко мора брзо да се преради како би се сачувало. Чињеница да понекад кисне последица је деловања бактерија које лактозу претварају у млечну киселину.
Извор: https://www.gruenewoche.de/en/blog/why-is-milk-white-and-how-does-it-get-into-the-carton.html