Градишка: Обезбеђена средства за отварање млекаре удружења сточара

Аутор: Gdjakovic
61 посета

Влада Републике Српске планира да издвоји пола милиона КМ за изградњу нове млекаре у Прњавору, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић.

„Планирамо отварање нове млекаре у Прњавору, која ће бити сабирни центар за откуп млека, а један део ће се бавити производњом и прерадом млека“ рекао је Минић у Романовцима код Градишке, где је одржано Девето саветовање и сајам  млекара Републике Српске.

Он је нагласио да нова уредба Министарства пољопривреде за ову годину предвиђа низ мера које имају за циљ да подрже произвођаче млека. „Предвидели смо повећање подстицаја за три фенинга по литру млека, што износи укупно 3,5 милиона КМ подстицаја у Републици Српској. Годишња производња млека у Српској износи 122 до 126 милиона литара“ рекао је Минић.

Он је истакао да Република Српска предњачи у производњи млека у односу на окружење и да годишњи извоз износи 40 милиона литара, што, како је рекао, значајно утиче на БДП и биланс увоза и извоза.

Минић је напоменуо да је овим правилником предвиђено увођење нових мера које се односе на изградњу соларних панела за производњу електричне енергије из обновљивих извора у сопственој производњи.

Он је истакао да аграрни буџет Републике Српске за подстицаје у пољопривредној производњи за ову годину остаје 180 милиона КМ.

Млекари у Републици Српској желе да повећају капацитете за производњу млека и модернизују погоне како би били конкурентнији на тржишту, рекао је председник Удружења млекара Републике Српске Милорад Арсенић.

Он је додао још да је Република Српска одмах иза Словеније када је у питању роботизација у млекарству, наводећи да тренутно на подручју Козарске Дубице, одакле долази, има осам робота за мужу. „Сви заједно тежимо што већој производњи у млекарству уз примену нових технологија и најсавременијих мера“  каже  Арсенић.

У фокусу дводневног  9. саветовања и сајма млекара Републике Српске, које се одржава у Романовцима код Градишке, а на којем учествују домаћи и страни предавачи и компаније из облати млекарства и везаних делатности, више од стотину домаћих произвођача млека из БиХ, Хрватске и Србије, представници државних институција, је примена најновијих технологија и мера у овој грани пољопривредне производње.

Поздрављајући учеснике скупа Снежана Бирчанин из Агроразвоја ваљевске долине је појаснила како се у Ваљеву боре за унапређење млечног говедарства: „Ми ћемо кроз меру подршке руралном развоју Града Ваљева увозити 100 јуница сименталске расе из Немачке. За ову инвестицију Агроразвој је издвојио 20 милиона динара, а додатних 20 милиона динара је издвојио Град Ваљево. Први од услова за остваривање права је да пољопривредници имају регистровано пољопривредно газдинство и да на свом имању поседују најмање пет женских грла говеда. Што се тиче дела око финансирања, Агроразвој финансира 50 одсто, а власници газдинстава 25 одсто финансирају одмах, а осталих 25 одсто у наредне три године“ објаснила је госпођа Бирчанин која је била специјални гост овог саветовања уз колеге из Хрватске.

Srodni tekstovi

Оставите коментар