Staparski ćilim okupio više od 10 ambasadora u selu kraj Sombora

Аутор: dzonioff
306 посета

Šesta Tkačka kolonija koja je održana u selu Stapar od 6. do 11. septembra, u organizaciji Etno mreže i NALED-a, pod pokroviteljstvom ambasada Kanade
i Sjedinjenih Američkih Država, okupila je više od 10 ambasadora, zainteresovanih za srpsku tradiciju i rukotvorine.
– Pokrenuli smo akciju kako bismo vratili vreme da se opet o našem nasleđu zna u svetu i da rukotvorine krase brojne domove. Želimo da pokažemo svetu šta ima Srbija i zato zvaničnicima poklanjamo rukotvorine naših žena, koje su, između ostalog stigle i do predsednika Rusije i Kine. Planiramo da uvedemo institut „čuvari tradicije” – rekla je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, i dodala da očekuje da
nova Vlada usvoji zakone o rodnoj ravnopravnosti, zanatstvu i socijalnom preduzetništvu, koji bi popravili položaj žena na selu.
Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a, pozvala je donatore da podrže javne radove u kulturi, jer žene tako dobijaju priliku da se društveno i ekonomski afirmišu.
-Ženama bi pomoglo da se omasovi praksa korišćenja rukotvorina kao diplomatskih poklona i ako bi Ministarstvo spoljnih poslova njima opskrbilo ambasade u inostranstvu- rekla je Jovanović.
Zahvalila je ambasadi Izraela na podršci u nabavci repromaterijala i dodala da kulturno blago, poput staparskog ćilima, može da se sačuva i ako se ponudi kupcima u većim gradovima Srbije, te da bi valjalo da se plasman omogući kroz gradske galerije koje bi zanatlijama bile ponuđene po povlašćenim cenama.
– Sombor iz bogate kulturne baštine crpi velike turističke potencijale kao šansu za ekonomski razvoj, gde staparski ćilim i lokalni proizvodi imaju značajno mesto, rekao je gradonačelnik Antonio Ratković.
Tkalje u Staparu zainteresovale su brojne predstavnike diplomatskog kora, poput ambasadora SAD, Kanade, Finske, Nemačke, Belgije, Brazila, Izraela, Egipta, Austrije, Argentine. Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri rekao je da je ponosan na dugogodišnju saradnju ambasade sa Etnomrežom, koja organizuje ovu koloniju, ali i na svoju suprugu En koja podržava tkalje i aktivno učestvuje u radu kolonije. Ambasadorka Kanade Kati Čaba je izjavila da joj je drago da su
kroz kanadski fond mogli da pomognu rad Etno-mreže i podrže unapređenje položaja žena.
Ambasadorki Čaba je uručeno priznanje Etno mreže za izuzetan doprinos očuvanju nasleđa i osnaživanje žena kroz organizaciju tkačkih kolonija. Priznanja su dobili i Dušanka Golubović, doskorašnja gradonačelnica Sombora i bivši član veća za kulturu i obrazovanje Nemanja Sarač.

Izvor: Agrobiznis magazin

Srodni tekstovi

Оставите коментар