Netaknuta priroda – vodopadi nadomak Vučja!

Аутор: dzonioff
537 посета

Ukoliko vas put nanese na sam jug Srbije – u Vučje, imaćete priliku da vidite prave prirodne lepote, skrivene iza planina i velikih kamenih gromada. Vučje, nekad jako i razvijeno, sa poznatim privrednim gigantima poput firme „Porečje Vučje“ koja je sada u stečaju, danas simbolizuje mesto u kome je vreme stalo, bar za tridesetak godina unazad. Fabrike su stale, međutim, poljoprivreda nije! Voćarstvo, kao jedan od primata u poljoprivrednoj proizvodnji ovog kraja i dalje prednjači kvalitetom, sortimentom i raznovrsnošću. Kruška, šljiva, jagoda, malina, samo su neke od voćnih vrsta koje se gaje na ovim prostorima.
Iako je veliki procenat stanovništva otišao za „boljim životom“, najjači i najhrabriji su ostali da se bore. U nadi da će država imati obzira i ambicije da ulaže i preporodi ovo mesto, upravo zbog takvih vrednih ljudi koji su uprkos svemu ostali da na svom parčetu zemlje žive i dočekaju starost.
Pregršt prelepih lokaliteta u samoj okolini Vučja, čine ovo mesto jedinstvenim, kako zbog netaknute prirode, tako i zbog specifične strukture terena. Smenjuju se visoka brda i stene, sa prostranim ravničarskim predelima. U ovom broju Vam otkrivamo šta to krije Vučje i šta možete posetiti ukoliko ste ljubitelj prirode?
Reklo bi se, jedinstveno čudo prirode, živopisna, hladna i oštra reka Vučjanka, koja se sa više od 300 metara pada spušta niz glatko i hladno kamenje kanjona. U svom kanjonu dugačkom 2 kilometra, prepunog tesnaca i brzaka, rezultat toga je korito puno virova, koje lokalno stanovništvo zove „Đokini virovi“.Dugačka je 18 kilometara, a izvire na planini Kukavici na oko 1100 metara nadmorske visine.
Na poslednjoj četvrtini kanjona nalazi se hidrocentrala, mali vodopad i kupalište sa odmaralištem koje je u funkciji tokom eta i otvoreno za kupače. Upravo je na om mestu postavljena brana, koja svojim pivremenim zatvaranjem transformiše, brzu planinsku reku u bazen za kupače. Na istom lokalitetu nalazi se hotel „Orlovo gnezdo“, moglo bi se reći zaboravljen i ruiniran, baš kao i Vučje, no uvek treba biti optimističan i pun nade. Dokle god bude bilo turista i lokalnih posetilaca u velikom broju, turistička organizacija će valjda odraditi svoj posao i preporoditi ovaj turistički lokalitet. Đokini virovi se nalaze u najužem delu kanjona gde širina samog kanjona kod gornjeg vira iznosi svega 5 metara.
U toku vrelih letnjih dana, možete se rashladiti hladnom vodom ove planinske reke, a kada intenzitet vode pod uticajem letnjih suša bude slabiji, možete se istražiti čak i manje pristupačne delove kanjona.
Dobrodošli na jug Srbije!

Izvor: Agrobiznis magazin 

Srodni tekstovi

Оставите коментар