Gradačka banja raj za oči i dušu

Аутор: dzonioff
785 посета

Etno selo Gradačka banja nalazi se u selu Gradac, na obroncima planine Golije u neoposrednoj blizini opštine Raška. Selo Gradac prostire se u gornjem slivu reke Brvenice koja nastaje u centru sela gde se spajaju Grabovička i Kruševička reka. Manastir Gradac se nalazi u istoimenom selu na obroncima planine Golije. Udaljen je oko 12 km od Brvenika i Ibarske magistrale i 22 km od Raške. Manastir Gradac je zadužbina Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I. Nema pisanih podataka o vremenu gradnje manastira, ali se veruje da je završena do 1276. godine. Osnovan je kao veliki muški manastir. Ktitorka ga je
bogato opremila i o njemu se posebno starala. Bio je zaštićen masivnim zidom i imao je dva ulaza. U manastirskom kompleksu nalazile su se građevine: velika Bogorodična crkva i manji hram Sv. Nikole Čudotvorca Mirlikijskog na steni, iznad ulaza u manastir. Od prve trpezarije, konaka i zidina koje su opasivale manastirski kompleks sačuvani su temelji. U velikoj crkvi posvećenoj Bogorodici (Blagovesti) bilo je položeno telo kraljice Jelene po njenom upokojenju 1314. godine.U Gradačka Banja nalazi se i lekoviti izvor „Očna voda“ koji po narodnom verovanju pomaže u lečenju očnih bolesti, ali i blagotvorno deluje na organe za varenje. Za ovaj izvor vezane su dve legende koje se od pamtiveka prepričavaju u narodu ovog kraja. Po jednoj na ovom izvoru je srpska kraljica od slepila izlečila jednog od svojih sinova od slepila pa je u znak zahvalnosti svetoj bogorodici i izgradila manastir Gradac neposrednio iznad izvora.
Etno selo “Gradačka banja ” je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju i relaksaciju od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen. Etno selo izgrađeno tokom 2015. godine a zvanično pušteno u rad na Uskrs 1 maja 2016 godine. Strukturalno je podeljen u tri dela.
Etno selo je u vlasništvu poljoprivrednihgazdinstava Jovanović i Radivojević iz Gradca koja su registrovana za pružanje turističkih usluga – smeštaj I ishrana gostiju . Objekti za smeštaj gostiju su kategorizovani sa 3 (Aprtmani na gradačkoj Banji I vikend kuća na Goliji) a preuređene kuće sa 2 zvezdice.
Etno selo je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju i relaksaciju od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen. Kada dođete u banju, osetite svež vazduh koji vas potpuno obije. Odlično je mesto za opuštanje i bežanje od beogradske vrućine.
Raščani su poznati kao gostoprimljivi ljudi, i u poslednjih nekoliko godina, sređuju svoje lepote kako bi dočekali turiste. Sam objekat, kao i pejzaž karakteriše zdrava priroda, čist vazduh, šum reke i vodopad, kao i blizina lekovitog izvora.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Srodni tekstovi

Оставите коментар