Кућа која лечи направљена од јестивог материјала

Аутор: Gdjakovic
555 посета

Весна Aлавања, филолошкиња и туризмолошкиња, за себе данас каже да је градитељка. Имање у Рогачи под Космајем купила је уочи ковид пандемије. Корона ју је на неки начин подстакла да о градњи размишља изаван београдских квадрата од бетона. О конопљи је читала, истраживали и учила и увек се изнова одушевљава благодетима биљке коју је модерно време оставило фотку прошлости. Конопоља је чистач у земљишту, храна и лек у материјалу зато је одгојила своју кућу, а планира и да је једе и да је обуче.

Весна Aлавања

За кућу од 62 квадрата, у којој су 
зидови висине 3 метра,  било је 
потребно око 3,5 тона само поздера а зато је било потребно око осам тона 
стабљике што значи да мање од 50% оде на поздер, а остатак оде на влагу 
негде 50:50  процената. Док се не 
дође до поздера рекли сте да је тежак пут, претпостављам подразумева и 
жетву конопље и даље процесуирање 
кроз машине.

Како сте дошли до машина?

„Ми смо жетву урадили ручно, вадили смо стабљике са све кореном, одсецали корен да би стабљика када се осуши могла да прође кроз машину.Било је потребно три недеље рада да се стабљике пропусте кроз машину. Индустријске машине би то урадиле за дан, а мени је било потребно неколико недеља“ каже за ЗНАЊЕ ИМАЊЕ,  Весна Алавања.

Весна Aлавања

Весна каже да је у питању мала машина коју препоручује свима који имају малу производњу коноље. 

„Значи једна мала машина коју препоручујем свима који гаје на малим површинама“

 

Од 5 хектара имања 80 ари је припало конопљи коју је у плодореду смањивала са просом који осим хранљиве вредности за људе животиње и земљиште нема комерцијалне вредности.  У плану су хељда, овас, лан и све што може да се дуже чува и добро дође на трпези за кокошке и коње као и козе које планира да набави.

Конопља није ипак тек тако обична, пошто на путу до легалног засада индустријске конопље морате се обратити државним институцијама међу првим Министарству пољопривреде. „На емаил-у су ми одговорили у року од једног дана, значи изузетна подршка. Лиценца се добије без проблема ако имате земљу, семе,  уговор о откупу и ако нисте осуђивани. Семе се купује декларисано, ја сам га купила у Институту за ратарство у Новом Саду, постоје и друга места где може да се купи. Ја се надам да ће наша земља напредовати и да ћемо имати и друге опције семена конопље зато што знам да има у Холандији негде око 40-ак сорти конопље.

„Прво што бих волела да урадим, осим саме градње и осим изолационог влакна је да направим на разбоју себи простирке од конопље. То је идеално за купатило, изађете из каде, мокри станете на њу, она фина, удобна, мека и мокра а не може да побуђа“.

Од конопље се може добити свашта, за добијање квалитетног материјала за гардеробу потребно је да се влакно јако лепо обради. Италијани то раде најбоље.

Весна Aлавања са Јеленом Вукобрат из Емисије ЗНАЊЕ ИМАЊЕ

Жеља за суживот са природом Весни се јавила у детињству, камена кућа предака и са херцеговачке и са црногорске  стране дубоко се урезала у осећања. У природи се каже ослобађају страхови а у кући од природних материјала и од алергије. Одвајање влакна од стабљике и формирање конобетона има и једну уметничку димензију кроз игру облика. „Колективно памћење у нашем народу очито је заказало па се изненађују. Када сам ја купила ову земљу пошто је ту неколико власника било, жена од које сам купила управо овај плац где је и кућа питала ме шта ја намеравам. Рекла сам да ћу да гајим конопљу, да правим кућу и она ми је рекла да је њена мајка ту гајила конопљу а ово место се иначе зове „господски поток“.

Рогача подно Космаја осваја срца и познатих и ентузијаста

 

Са Весном је дошло и стотинак младих борова и засади лаванде док су јој  у 
градњи лековите куће  помагали и пријатељи. 
О лакоћи рада сведочи и податак да је 
највише било жена. У овом селу после 
Весне имање је купио и Џони Деп који ће ипак бити комшија Новаку Ђоковићу.

Извор: Емисија ЗНАЊЕ ИМАЊЕ, РТС 

Srodni tekstovi

Оставите коментар