Нишки стручњаци обезбедили будућност за наше фарме

Аутор: Gdjakovic
369 посета
Стручњаци нишког Машинског факултета у сарадњи са значајним компанијама већ пет деценија реализују важне пројекте дигитализоване пољопривреде

Роботи нове генерације спремни за излазак на фарме и у сеоска газдинства (Фото: Машински факултет Универзитета у Нишу)

Ниш – Када је пре неколико месеци у Научнотехнолошком парку у Нишу представљена платформа универзалног робота за прецизну пољопривреду, пројектованог и произведеног у сарадњи Компаније „Компинг” и Машинског факултета Универзитета у Нишу, мало је ко очекивао да ће већ овог пролећа робот „Агар” бити спреман за практичну примену. А то се управо догодило ових дана када се овај факултет припрема за обележавање 63 године постојања и свог успешног рада, основан је 18. маја 1960. године, a након изузетног ангажовања двадесетак младих истраживача чланова стручног тима са ове високошколске, образовне и научне установе.

– Приведен је крају подухват којим се крунише више од пет година рада на нашем факултету на реализацији роботских система. Пре неколико година већ је представљен наш робот – пастир, а сада је спремно све и да се ускоро приступи комерцијалној, серијској производњи платформе робота који ће обављати све послове и операције у аграру – од садње пољопривредних култура, преко ђубрења и прскања, до убирања плодова. Предстоји обавезно тестирање робота на фармама и газдинствима, за шта смо већ спремни, као и успостављање сарадње са институтима из области развоја решења за дигиталну пољопривреду и договора са Фондом за иновационе делатности наше земље око суфинансирања. Свакако, и представљање наших најновијих достигнућа на Сајму технике у Београду и Пољопривредном сајму у Новом Саду, који се одржавају овог маја. Промоција је већ заказана и на престижном европском сајму у Хановеру, у Немачкој – речено нам је на нишком Машинском факултету.

У овој научној и образовној установи посебно истичу да осим успешне и вишегодишње сарадње са домаћим произвођачима пољопривредних машина и опреме, посебно са Компанијом „Агромеханика” у Бољевцу, постоје реални изгледи да се успостави сарадња и партнерство са реномираним компанијама Европе.

– Све је веће интересовање иностраних фирми за нишке роботе, а најупорнији су и предњаче у намерама за успостављање „директних веза” и предлозима за заједничку реализацију пројеката и комерцијалну производњу робота за тржиште, представници познате компаније из Италије, чије се име још увек чува у тајности. Од средине прошле јесени договори о сарадњи са Италијанима су свакодневни, тако да се очекује да ће бити потписани протоколи и склопљени уговори о стратешком партнерству на плану серијске израде роботских система за пољопривреду – речено ја за „Политику”.

Директна примена робот платформе за прецизну пољопривреду донеће значајно смањење трошкова рада, допринеће стабилизацији променљивих цена и, посебно, надоместити недостатак радне снаге, са којим су суочене. Интересовање у пољопривреди за роботске системе са нишког Машинског факултета је велико, што је иницирало не само завршетак пројекта већ и нове подухвате у овој универзитетској установи. Са руководиоцима пројеката и координаторима – продеканом факултета за научноистраживачки рад проф. др Милошем Симоновићем са Катедре за мехатронику и урављање, и проф. др Мланом Банићем, са Катедре за машинске конструкције и инжењеринг, двадесетак младих стручњака је ангажовано у раду на још десетак „пројеката будућности” из области роботике, енергетике, вештачких интелигенција и дигиталне индустрије. Зато се очекује да ће уз сарадњу са компанијама из ИТ сектора и машинства, у најскорије време са Машинског факултета Универзитета у Нишу бити још лепих вести о успешној сарадњи науке и привреде. И узлета роботике из Ниша у Европу и свет.

Аутор: Тома Тодоровић

Фото: Машински факултет Универзитета у Нишу

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/552479/italijani-poljoprivreda-robot

Srodni tekstovi

Оставите коментар