Одушевиће вас ремек дела од меса и сира, поврћа и пецива

Аутор: Gdjakovic
335 посета

Данка Рељић је кувар не по занимању већ по животном опредјељењу

Однедавно води страницу Панино – пецива&мезе на Инстраграму на којој објављује слике првенствено меза и домаћих пецива при чему акценат ставља на декорацију. То је хоби, али и стил живота.

С Данком смо разговарали о умијећу сервирања и декорисања хране, али и о важности и потреби припремања хране код куће.

– Убрзан темпо живота узима свој данак и губи се традиција свакодневног породичног ручка. У недостатку времена посеже се за готовом куповном и полусмрзнутом храном, обједује кад ко има времена или се ослања на кућну доставу хране. На тај начин се људи и удаљавају једни од других. Породични ручак није само конзумирање хране, то је и чин стварања блискости, размјена утисака и емоција, , објашњава Данка.

Храна би требало да повезује и окупља људе и стога би требало да читав процес од куповине до сервирања хране буде уживање, а не обавеза.

– Одувијек сам вољела да кувам. Волим нашу традиционалну кухињу, али сам увијек покушавала да јела прилагођавам себи и потребама своје породице. Жељела сам да јелу дам сопствени печат. Некада употребљавам само другачије зачине, а некада ми је неко јело инспирација да направим нешто сасвим ново. Није ми тешко да се потрудим и смислим нешто ново и за своју душу. Највише волим да радим са тијестом. Радо експериментишем са различитим врстама брашна. Не волим када ме питају да ли више волим спремати слана или слатка јела. Свако јело захтијева труд и има своју причу. Рецимо, када су у питању торте, ту сам традиционалиста. Не користим готове смјесе или куповне коре, фондан и сл., већ филове кувам на пари а коре неријетко сушим, објаснила је Данка која ствара умјетничка дјела на тањиру.

Зачинско биље узгаја сама тако да је увијек свјеже и надохват руке.

Поврће узгајам у пластенику да би свјежег сезонског поврћа било током цијеле године, јер све врсте поврћа уз кување користи и за декорацију јела.

– Мислим да многе намирнице на нашим просторима нису искориштене у свом пуном потенцијалу. Нисмо свјесни колика је предност то што овдје имамо могућност да узгајамо сопствене баште. У свијету влада права помама за органским намирницама, а код нас је то још увијек уобичајено за већину сеоских домаћинстава. Нажалост, овдје људи нису отворени за експериментисање са окусима и нерадо излазе из традиционалних оквира. Годинама својој породици припремам помало другачије оброке, рекла је Данка за портал СееСрпска.

Декорација јела је јако важна и уз мало труда, а много маште и креативности, свака трпеза може да изгледа свечано.

– Обиље боја, облика, текстура, мириса и укуса могуће је искомбиновати са нашим уобичајеним намирницама и зачинима. Не само да је лијепо за око, већ и појачава укус основног јела. Мезе су добар примјер. Сам начин сервирања мезе даје нам могућност да се играмо храном. То је за мене један вид умјетности и оплемењивања трпезе. Трудим се да свака меза коју правим буде другачија. Покушавам да је прилагодим датом тренутку и прилици, годишњем добу и сл.

– Обрадујем се сваки пут када успијем да задивим људе оним што правим. Волим спремати храну за друге. Моја породица то најбоље зна. Пријатељи такође. Они су ме и подстакли да отворим профил на Инстаграму и покажем оно што радим, каже Данка.

Извор: https://seesrpska.com/upoznajte-danku-koja-stvara-umjetnost-na-tanjiru/

СееСрпска

Srodni tekstovi

Оставите коментар