Када жена води домаћинство како то изгледа у пракси?

Аутор: Gdjakovic
270 посета

Пуни пластеници и амбари, а стада се увећавају – жене воде нека од најуспешнијих газдинстава

Нека од најуспешнијих пољопривредних домаћинстава у околини Врњачке Бање, у протеклој години, водиле су жене. Сада уживају у плодовима свога рада са члановима породице.

Јелена Милетић из Вукушице не мора сваки дан да почне радом на имању. Може и на интернету да потражи савете о пластеничкој производњи.

Од осам великих пластеника које има, преостао је само један да се припреми за хладнији период. До краја јануара ће наткрити и леје са јагодама.

„Настављамо даље. У марту се класира расад за паприку на отвореном. После тога, купус се сеје исто, на отвореном“, прича Милетићева.

Јелена Милетић из Вукушице Фото: Print screen RTS 

На имању са девет хектара обрадиве земље и стадом оваца, Јелена не би могла сама и без помоћи осталих укућана.

Ништа без помоћи укућана

„Стижемо, полако, уз помоћ деце. Помажу и муж свекрва, моја мајка. Увек су ту да помогну“, каже Јелена.

Жељка Сладојевић из Новог Села је задовољна протеклом годином јер се њено уматичено стадо оваца са 37 увећало на 110  грла.

„Ово је друго јагњење ове године. Задовољни смо. У просеку имају од четири до пет комада на годишњем нивоу“, истиче Жељка.

Жељкини амбари су такође пуни – 1.500 бала сена је спремила за зиму. Производи и сопствени концентрат за стоку. Све то постиже уз помоћ укућана.

Жељка Сладојевић из Новог Села Фото: Print screen RTS 

„Радимо сви заједно. Свекрва и деца помажу, воле животиње. Није ми оптерећење“, наводи Сладојевић.

И породица и пољопривреда

Нису Јелена и Жељка једине жене које су успешно водиле своје пољопривредно домаћинство. Од 143 корисника субвенција за пољопривреду општине Врњачка Бања, чак 44 су жене.

„Свака жена која се одлучи да има пољопривредно газдинство, које се бави тиме озбиљно, обично гледа да обједини породичне са пословима на пољопривреди. То су углавном озбиљна газдинства која воде“, каже Милица Ђорђевић из одсека за пољопривреду општине Врњачка Бања.

Жељка ће крајем јануара предати јагњад у откуп, а Јелена изнети своје прве сезонске производе из пластеника на краљевачку пијацу. Очекују да ће ова година бити боља од претходне.

Ратко Бечки

Извор: РТС

Фото: Print screen RTS

Srodni tekstovi

Оставите коментар