Ведрана одушевила регион – налакира нокте па у њиву

Аутор: Gdjakovic
446 посета

„Чудно им је што сређена жена с налакираним ноктима вози трактор“: Ведрана је са 18 година отворила своје пољопривредно газдинство, а данас је инспирација многим девојкама
Иако би многи данас за младе генерације рекли да су рад на пољу заменили кафићима, чини се да би у таквом опису погрешили код једне Ведране, симпатичне 26-годишње девојке за коју не би, када би је срели на улици „на прву“ погодили чиме се бави у животу. А она возећи трактор, иза себе има дугогодишње пољопривредно искуство.

Наиме, Ведрана Полетар из Ласлова код Осијека у Хрватској, симпатична девојка ситне грађе, док трепнемо, ускочи у свој трактор, упали га и отера у поље. Иако јој је тек 26 година, ова девојка има већ осам година пољопривредног искуства. Да, добро сте израчунали – чим је постала пунолетна, отворила је породично пољопривредно газдинство.

„Више се и не сматрам младим пољопривредником“ нашалила се 26-годишња Ведрана, која обрађује 24 хектара плодне земље.

Завршила је прво трговачку школу, а потом се преквалификовала за општег пољопривредног техничара. Љубав према пољопривреди у њој је тињала од малих ногу, а имала је, како каже и савршене узоре.“Тата је био иницијатор идеје да се бавим пољопривредом. Мени то, наравно, није био план, али уз тату сам заволела овај посао. Када сам му се ја придружила, он је већ десет година узгајао житарице. Отворила сам пољопривредно газдинство у новембру 2015. године и као млади пољопривредник добила сам државни подстицај“, рекла је она за Вечерњи лист.

Многи јој нису веровали
Пријатељи и познаници нису јој веровали да ће остати доследна свом послу.

„Када сам рекла да отварам сопствено пољопривредно газдинство, познаници су ме гледали у неверици, мислили су да то чиним само због подстрека, а да ће свакако тата све радити уместо мене. То су те наше предрасуде. Међутим, мислим да људи полако схватају како нема више поделе на мушке и женске послове. У другим државама у окружењу, на пример у Италији, невероватан је број младих девојака које воде властите фарме крава или свиња, обрађују земљу, тамо је то сасвим нормално. Иако код нас још увек има оних који се чуде младим женама пољопривредницама, верујем да сви постају свесни да су ови послови лаки и за девојке“, рекла је Ведрана.

Сређена жена у трактору

Свесна је да је мушкој популацији чудно што сређена жена, с налакираним ноктима и дугом плавом косом, вози трактор и обрађује земљу. Мада, Ведрана не само да вози трактор, и то још од средње школе, него га је сама и купила, уз помоћ европских фондова.

„Колико ми је дуго требало да научим да возим трактор? Два минута. Возим га од средње школе, то је џојстик, све је модернизовано. Планирам да купим још бољи и модернији трактор у ком ћу само стиснути дугме и који ће сам управљати како треба“, рекла је Ведрана за Вечерњи лист.

Трактором провозала и друштво
Признаје да је у трактору знала да провоза и своје пријатељице како би их уверила да добро барата овим возилом.

Инспирација другим женама

Ведрана је инспирација и другим женама које маштају о сопственом послу у пољопривреди, а можда немају довољно храбрости дасе упусте у ту авантуру. Она им свакако радо дели савете и искуства. Такође, спретна је и код управљања попратним додацима, као што је тањирача, плуг па чак и приколицом.

„Заправо радимо јако мало“

Како јој изгледа уобичајени радни дан, каже да зависи од доба године.

„Мој посао није такав да радим 365 дана у години. Заправо, радим јако мало. Увек истичем како је сектор ратарства најлакши у пољопривреди. Ми не радимо ни кад пада киша, ни кад пада снег, ни зими, већ радимо само у сезони. Када је време сетве, радимо две три недеље од јутра до мрака, па имамо недељу дана одмора, и онда настављамо“, каже она.

Почела је с обрадом 15 хектара земље а данас је већ дошла и до 24 хекатара, од којих може живети, међутим жеља јој је да прошири своје имање на 70 или 80 хектара. Део земље је њено власништво, а део је узела у закуп.

www.vecernji.hr 

Извор:

Vedrana je sa 18 godina otvorila svoje poljoprivredno gazdinstvo (blic.rs)

Srodni tekstovi

Оставите коментар