Велико повећање издвајања за пољопривреду у 2022. години

Аутор: Gdjakovic
676 посета

Mинистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас су, заједно са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом, посетили компанију АБД Пром у Јевремовцу код Шапца и упознали се са пројектом соларне електране која је део ИПАРД инвестиције. Они су овом приликом најавили нове грантове за пољопривреднике.

Министар Бранислав Недимовић изразио је задовољство јер је овим пројектом домаћинство Јаковљевића остварило свој сан и успело да реши проблем трошкова електричне енергије.

„Ја сам разговарао са њим и он ми је рекао да су трошкови енергије били од осам до 10 одсто. Знате колико је то уштеде када тог трошка више не буде и када се врати инвестиција за четири године? Да нема ИПАРД-а то би било за десет година. Замислите кад он у наредних 15- 20 година, колики је век ових панела, не буде имао тај трошак, то остаје као профит и он може да користи тај новац за инвестирање. Са друге стране он је пионир који својим примером показује да у техничко-технолошком смислу померамо српску пољопривреду неколико корака унапред“, рекао је Недимовић.

Ово што је он урадио, биће пример за целу Србију, додао је министар пољопривреде. Подсетио је да су сличне реакције биле када су увођени роботи у мужи крава и најавио нови конкурс за роботизацију крајем децембра.

Циљ је, како је истакао, дигитализација у пољопривреди да би пољопривредници могли захтев да подносе електронски и прате цео процес, што ће убрзати обраду захтева и подићи транспарентност. Недимовић је нагласио да српска пољопривреда у овој години бележи добре резултате што се тиче извоза.

„Ове године ћемо сигурно премашити извоз од пет милијарди долара, а о томе смо само сањали пре десет година. Тада није било више од две милијарде долара. Са оваквим и сличним пројектима, а немојте заборавити да смо ми сада имали два велика пројекта кроз ИПАРД, један за меру 3 и за меру 7, и кроз то смо до сад највише новца пласирали. Следе нам брзе објаве, јер морамо брзо да обављамо процес. Због тога се радујем што ћу са својим колегама брзо испреговарати ИПАРД 3“. Он је овом приликом истакао да се  ИПАРД 2 завршава а да од јуна месеца улазимо у ИПАРД 3 и на тај начин демнтовао гласине да неће бити више позива за финансирање“.

Недимовић је нагласио да ће са једне стране, српски новац за пољопривреду, бити драстично већи у 2022. него у 2021. години, а са друге стране Министарство има заједничке пројекте са  Светском банком, и позвао пољопривреднике да аплицирају. „Ми ћемо дати све од себе да то што пре реализујемо“, додао је Недимовић.

Министарка Јоксимовић подсетила је на период када су средства ИПА фондова била недоступна, јер је услов Европске комисије био да зграда Управе за аграрна плаћања из Шапца буде премештена у административни центар – Београд, што је, како је истакла, министар Недимовић 2016. и учинио, чиме се ослободило 175 милиона евра за седмогодишњи период (2014-2020).

Министарка Јоксимовић је најавила и нове грантове. „Оно што нам следи је нови седмогодишњи период 2021-2027. Требало би да нам буде доступно 288 милиона гранта за пројекте из области пољопривреде, од чега ће око 40 одсто бити намењено за учешће обновљивих извора енергије и зелене пољопривреде и агробизниса“- истакла је Јоксимовић и нагласила да је ово пример и позив произвођачима да се упусте у сличне пројекте.

Јоксимовић је истакла да ће код нове транше ИПАРД 3 посебна пажња бити посвећена пројектима који подржавају родну равноправност и учешће жена у пројектима.

Власник хладњаче, Александар Јаковљевић, истакао је да је овом инвестицијом остварио свој сан, али и постигао оно што је имао прилику да види у иностранству.

„Када сам путовао у иностранство на сајмове или другим поводом, видео сам да тамо већ годинама постоје соларни панели и онда сам маштао када би то могао урадити код себе. Када је почетком 2019. изашла Уредба да се може аплицирати за овакав пројекат, ја сам се врло брзо одлучио на то почео да прибављам потребну документацију за ИПАРД програм, што је трајало бар пет или шест месеци због обима и захтева. Међутим, имао сам олакшање јер су сви објекти имали употребне дозволе, без чега не би могло да се аплицира. Тако да сам 24. децембра 2019. поднео захтев међу првима за овај пројекат који данас гледате овде“, рекао је власник АБД Пром Александар Јаковљевић.

Он је истакао да је реч о инвестицији која штеди новац, са тенденцијом да у будућности на њој зарађује. Снага соларне електране је приближно 600 киловата.

Јаковљевић наводи да у току летњих месеци, када замрзавају воће и највише троше струју, а то је мај, јун, јул, август и септембар, производе пет пута више енергије, што је довољно за њихове потребе и да је све остало вишак који можемо да враћамо у електроенергетски систем. То је велика ствар, јер какво је данас време и какве су потребе за енергијом, ми имамо своју енергију. Инвестиција није мала, па су се моје колеге чудиле како улазим у такав кредит и такву обавезу од 72 милиона динара са ПДВ-ом. Међутим, када је реализовано, приметили су да је то на свом месту и да ће рок отплате бити сигурно краћи јер је енергија драстично поскупела, истакао је Јаковљевић.

Амбасадор Жиофре је рекао да је ово велики допринос пољопривреди и додао: „Дошли смо да посетимо фантастичан пројекат кроз који су ЕУ и Србија здружиле снаге зарад увођења неких промена у пољопривреди. Видите да је овим пројектом повећана активност фирме и конкурентност, а важан сегмент овог пројекта јесте еколошки“.

Шеф делегације у Србији Њ.Е Емануеле Жиофре зхвалио је министрима Недимовићу и Јоксимовић као и власницима компаније на позиву да виде како је идеја преточена у дело и како је урађено нешто добро за пољопривреду Србије.

„ЕУ већ дуго сарађује са Министарством пољопривреде и ми смо у оквиру ИПАРД-а већ давних дана издвојили 175 милиона евра. Тај новац ће моћи да генерише инвестиције од укупно 600 милиона евра у пољопривреду. А пошто желимо још и више од тога да урадимо, тренутно разговарамо о наредној фази ИПАРД-а 3 за који ћемо издвојити чак 280 милиона евра и то су све бесповратна средства која ће заједно са суфинансирањем од Србије и самих компанија пружити пољопривреди још много више“, навео је он.

Како је рекао, њихова жеља је да постигну још више, те у том смеру разговарају са министарством које су то мере потребне за унапређење локалне заједнице.

„Ми постижемо одличне резултате. Откада смо кренули са применом мера, извоз у Србији се удвостручио, у области пољопривреде, а више од половине тог извоза иде у земље ЕУ“, нагласио је он.

Градоначелник Шапца Александар Пајић је истакао да се коришћењем обновљивих извора енергије на нивоу града смањује потрошња струје, али и да произведени вишак враћа у систем, што је доказ да визија једног човека може имати велике бенефите за друштво.

Извор: ТАНЈУГ

ФОТО: АГРОПРЕСС

Srodni tekstovi

Оставите коментар