Нови „радници“ стижу на њиве

Аутор: Gdjakovic
185 посета

У пољопривреди ће од априла бити доступан електрични робот АгАр који ће ради теже послове на мањим газдинствима за које је потребно доста радне снаге, пошто је комерцијална верзија робота у завршној фази.

Ови роботи се развијају користећи напредне технологије као што су вештачка интелигенција, машинско учење, сензори високе прецизности и сателитско позиционирање и навигација.

Никола Велчев из команије Цоминг Цомпутер Енгинееринг изјавио је за „Дневник” да је АгАР у потпуности електрични – универзални пољопривредни робот који ће употребом наставака за прецизну пољопривреду (орезивање винограда, ласерско уништавање корова…) као и употребом традиционалних пољопривредних наставака који се већ користе на тракторима, малим и средњим пољопривредним газдинствима омогућити роботизацију делатности које обављају.

По речима Велчева, реализацију пројекта АгАР – Универсал АГрицултуре Аутономоус Робот, компанија Цоминг Цомпутер Енгинееринг, у сарадњи са Машинским факултетом Универзитета у Нишу, започела је у фебруару 2022. године и до сада су развијена два прототипа.

Фото: Coming Computer Engineering

Поред универзалности, истакао је Велчев, АгАР карактерише велика аутономија. Уградњом батерије великог капацитета, као и оптималном потрошњом, омогућена је аутономија од 8 до 12 сати, у зависности од конфигурације терена и нагиба. Такође, имплементирана је Баттерy Сwап технологија па је за замену батерије потребно пет минута тако да се са три пакета батерија може постићи аутономија од 24 сата.

Цене сточне хране по Србији различите од места до места као и цене стоке

Наш саговорник је предочио да оно што АгАР разликује од свих тренутно доступних робота на тржишту је промена клиренса, односно промена висине платформе од тла.

За 50.000 евра на вашим њивама

Цена основног модела АгАР износи 49.999 евра. Модел спреман за рад са прикључним машинама категорије 1 стаје 74.999.

– АгАР је прошао сертификацију и надамо се да ће се наћи на листи субвенционисане опреме, чиме ће се омогућити и мањим пољопривредним газдинствима роботизација пољопривредних делатности – казао је Никола Велчев.

– Предности промене клиренса су вишеструке. АгАР је способан да за кратко време промени клиренс од 220 до 810 мм и да се тако прилагоди различитим пољопривредним културама. Промена клиренса повећава стабилност робота и спречава превртање приликом транспорта терета и кретању по неравним теренима као и савладавање и обављање делатности на нагибима од преко 40 степени. Поред стабилности, промена клиренса му омогућава употребу традиционалних прикључних машина без употребе хидраулик. Аутоматским подизањем и спуштањем целе платформе одржава се оптимална позиција за рад. Што се безбедности тиче, сам АгАР је опремљен радаром, ултразвучним сензорима, лидаром и стерео камером. Ради се мапирање терена и на основу позиције препрека предузимају се неопходне безбедоносне мере (успорава ако је препрека на три метра испред и комплетно стаје ако је препрека на 50цм).

У децембру прошле године АгАР је добио признање „Буттерфлy Инноватион Аwард” за најбољу индустријску иновацију Западног Балкана, које је доделио Савет за регионалну сарадњу (РЦЦ).

Развој иновативног производа одвијао се у Научно-технолошки парк у Нишу, уз финансијску подршку Фонда за иновациону делатност из Претприступних фондова Европске уније и буџета Републике Србије са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација и кроз програм СтарТецх, који финансира Пхилип Моррис у Србији, а спроводила Национална алијанса за локални развој (НАЛЕД).

Комплетан софтвер за рад АгАР развијен је у Роботиц Оператинг сyстему (РОС).

З. Делић

Извор: ДНЕВНИК

Фото: Coming Computer Engineering

Srodni tekstovi

Оставите коментар