Ekološko čudo iz Kalifornije

Аутор: dzonioff
860 посета

Kalifornija je treća po veličini država u SAD posle Aljaske i Teksasa. Uz obalu klima je mediteransko-sutropska, a u unutrašnjosti stepska. U Kaliforniji se nalazi Dolina smrti, pustinja koja se smatra za najtoplije mesto na svetu. Najveći problem kalifornijskih farmera je dobra i kvalitetna voda koja može da se koristi za zalivanje useva. Međutim, uprkos prilično lošim prirodnim uslovima, Kalifornija ima više od 1,5 miliona hektara pod organskom proizvodnjom uz značajno uvećanje prinosa. U čemu je njihova tajna?

 Alternativne metode

Tajna je u alternativnim metodama. Naime, kalifornijski organski proizvođači koriste teške prostirke koje smanjuju isparavanje vode sa površine tla, smanjuju nenamerno oticanje vode i pomaže u rešavanju problema erozije. Upotrebljavaju i veštačke vapne, mala udubljenja u zemlji dizajnirana za hvatanje oticanja i povećanje prodiranja vode u tlo.

Pored ovog, sve veći broj organskih proizvođača koristi  inovativno, nehemijsko rešenje za prečišćavanje vode na svojim sistemima za navodnjavanje. Ovim se smanjuje potrebna količina vode za zalivanje, pomaže u održavanju visokog nivoa vlage u zemljištu i poboljšava zdravlje i vitalnost useva. Prema rečima samih uzgajivača, ovaj metod prečišćavanja vode za navodnjavanje izuzetno je efikasan u rešavanju različitih pitanja koja izazivaju konvencionalne i organske poljoprivrednike. U pitanju je Magnation Water Technologies (magnetska tehnologija vode) koja za 30 procenata smanjuje tvrdoću vode koja postaje  nalik kišnici, koja je po oceni stručnjaka, najbolja za zalivanje gajenih useva. U izradi ove tehnologije, inovatori su koristili  saznanja o kišnici do koje je došla NASA, ali i brojna druga  naučna saznanja do kojih se došlo posle višegodišnjih istraživanja. Na taj način je stvoren jedinstveni uređaj koji i najprljaviju vodu može prirodno da pročisti do te mere da se  bezbedno koristiti za zalivanje biljaka. Jednostavno rečeno, sistem Magnaton stvara vodu poput kiše.

Zašto je kišnica dobra?

Naučnici NASE opisali su kap kiše kao akumulaciju vlage u oblacima, visoko u Zemljinoj atmosferi. Usled pritiska molekuli vode se drže zajedno i formira se kapljica. Kada kiša počne da pada iz oblaka na kapljice utiče vazduh koji ih gura dok padaju. Zbog pritiska vazduha kap se razbija i kada udare o zemlju, molekuli vode su manji, uzburkaniji i shodno tome, korisniji za gajene useva. Na sličan način deluje se na vodu za navodnjavanje dok prolazi kroz sistem Magnaton. Molekularna struktura vode se razlaže na manje, bioraspoložive delove koji omogućavaju većoj količini kiseonika i hranljivih materija da se infiltriraju u zemljište. To je zapravo simulacija prirodnog načina prolaska vode kroz magnetno polje zemlje koje vodu „čisti“ od raznih nečistoća i omekšava je pa postaje slična kišnici koja lakše prodire u tlo i stimuliše hranljive materije u zemlji  koje pospešuju rast i zdravlje biljaka.

Majk Torp, savetnik za organsku proizvodnju, testirao je ove sisteme na zasadu bebi spanaća. On je uporedio dve parcele – jednu koja je tretirana vodom iz Magnatona, i drugu koja je zalivana običnom vodom za navodnjavanje. Rezultati su bili frapantni. 

– Na površinama koje su tretirane jedinicom za magnaciju došlo je do povećanja prinosa do deset posto, biljke su bile u odličnom stanju uz produženje roka upotrebe ovog bebi spanaća. U proseku imali smo 1.300 dolara više zarade po hektaru u odnosu na  prinose na njivi sa normalnim navodnjavanjem – rekao je Torp.

Paul Frei, poznati kalifornijski vinar i vlasnik prve organske vinarije u Americi, primenio je ovaj sistem u svojim vinogradima. – Rezultati su bili iznad svakih očekivanja. Znao sam da je kišnica dobra za biljke, ali nisam znao da može da se napravi i na ovaj način i bezbedno koristi – rekao je Frei koji važi za jednog od vodećih svetskih stručnjaka za organsko vinarstvo.

Ovaj tretman utiče i na ispiranje nečistoća iz vode, kao što su mineralne komponente koje bunarsku vodu za zalivanje mogu da učine neupotrebljivom.

– Moja porodica se već više od 150 godina bavi poljoprivredom. Naš glavni problem je visok nivo bora u podzemnoj vodi zbog čega je naša bunarska voda bila neupotrebljiva za zalivanje. Nakon što sam kupio sistem Magnaton rešio sam da ga isprobam na manjoj površini na kojoj sam zasadio jagode i papriku. Namerno sam odabrao ove dve vrste biljaka jer su izuzetno osetljive na vodu kojom se zalivaju. Po prvi put bor iz podzemnih voda nije uticao na biljke koje su rasle zdrave i jake. Sada uzgajamo puno paprike i nemamo apsolutno nikakav problem sa vodom otkad koristimo ovaj tretman. Što se mene tiče ovo čudo – rekao je Pet Herbert.

Olakšava klijanje semena

Upotreba ovog sistema, primetili su kalifornijski farmeri, ubrzava klijanje semena. To iz prve ruke potvrđuje Vajan Gulart koji se već 25 godina bavi poljoprivredom u dolini Salinas.

– Rezultati i bolja klijavost semena koju sam postigao uz upotrebu Magnatona bili su zaista impresivni. Ne samo da je klijanje semena bilo brže, već su biljke bile zdravije, a imali smo i raniju berbu. Zato sam ugradio Magnaton na sve moje pumpe za navodnjavanje – rekao je on. Magnaton je, kako naglašava, čist način tretiranja vode za navodnjavanje kako bi ona postala prirodno efikasna poput kišnice, ali i ključ za smanjenje problema sa vodom za zalivanje.

 Izvor: Agrobiznis magazin 

Srodni tekstovi

Оставите коментар