18. „Биофест“, међународна манифестација посвећена органским производима

Аутор: draganadpetrovic
347 посета

Међународна манифестација посвећена органској производњи окупила је учеснике и излагаче из Србије, Републике Српске и Хрватске.У фокусу 18. издања „Биофеста“ је дигитализација у органској пољопривреди.

– Слоган овогодишњег „Биофеста“ је „Нова генерација органских фармера“, а желимо млађим произвођачима да укажемо на значај дигиталне писмености, јер модерна технологија и дигитализација преузимају полако примат и у органској пољопривредној производњи. На једном од панела биће приказано и како функционише једна дигитална фарма – објашњава Сњежана Митровић организаторка „Биофеста“ – Циљ нам је и да едукујемо наше суграђане како да препознају органски производ који мора имати препознатљив знак било да је домаћи или из увоза.

Органска пољопривредна производња из године у годину је све присутнија, а разлог за то су безбедни и здравствено исправни производи, као и очување животне средине што је императив за одрживост пољопривреде, истакао је Младен Петреш помоћник покрајинског секретара за пољопривреду.

– Покрајински секретаријат препознаје те тенденције и у сталном је контакту са органским произвођачима. У складу са тим ове године прилагодили смо наше мере потребама пољопривредника који се баве органском производњом и повећали износ средстава које могу добити на конкурсима како за набавку опреме и механизације, тако и за сертификације – казао је Петреш и додао је у Војводини око 8 хиљада хектара под органском производњом.

Признање „органски производ године“ , у оквиру овогодишњег „Биофеста“, припало је домаћој фабрици дечје хране за производ „Нутрино органик“, док је признање „органски произвођач године“ припало Сањи Кузмановић из Ченеја.

– Ослушкујући потребе родитеља који су нам сугерисали да за своје бебе желе храну припремљену од домаћих, органских производа, без адитива и конзерванса, креирали смо шест „Nutrino organic“ производа, а до краја године на тржиште ћемо пласирати јос четири – поручује Јелена Илић из ове фабрике дечје хране – Органском производњом се бавимо од 2015. године. Код нас је углавном заступљено повртарство, а од ове године почели смо и са ратарством. Имамо и мање засаде воћа. Од органске пољопривреде може пристојно да се живи. Почели смо са 0,8 хектара, а сада радимо на 3,5 хектара и имамо око 3.200 квадрата под пластеницима – надовезује се добитница признања „органски произвођач године“.

У оквиру 18. издања „Биофеста“ у холу Отвореног универзитета уприличена је изложба био производа коју можете погледати данас до 18х, као и сутра од 10 до 18х.

СУТРАШЊИ ПРОГРАМ:
ЧЕТВРТАК, 13. октобар:

10:00-18:00 Изложба органских производа (Отворени универзитет)
10:00-14:00 Радионица: “Како приступити доступним изворима финансирања – практичан рад израде бизнис плана“ (Отворени универзитет)
10:00-11:00 Органик ужина Хемијско – технолошкг школе из Суботице (Отворени универзитет)
11:00-12:30 Пројекција еколошког документарног филма (Eurocinema)

Извор: https://www.subotica.com/vesti/otvoren-18-biofest-medjunarodna-manifestacija-posvecena-organskim-proizvodima-id45213.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар