Још један ударац на органску производњу у ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
237 посета

Пољопривредници из Данске, Шпаније, Финске, Шведске и Летоније недавно су обавестили јавност о најновијем „ударцу” на органску производњу.

Реч је о најновијем предлогу европске уредбе о новим геномским техникама која би, уколико буде прихваћена, значајно ограничила ову производњу.

Они наводе да би забрана свих нових техника размножавања биљака у органској пољопривреди ограничила тај сектор у приступу новим, најчешће отпорнијим сортама, не само на биљне болести и штеточине већ и на климатске промене. Стога су, како се истиче, оне заиста неопходне како би се осигурао континуиран раст и развој сектора.

У извештају се истиче да би примена ове уредбе успорила иновације и ограничила приступ новим сортама биљака, што може довести до тога да органски сектор остане са мање ефикасним техникама узгоја.

Илустрација: Нове уредбе и пооштравање прописа би напредак органске производње могли додатно да успоре

Ово је додатна отежавајућа околност за органску пољопривреду у ЕУ, која ионако већ каска за плановима и предвиђањима. Да подсетимо, циљ је био да до 2030. године 25 одсто пољопривредне производње заузима органска, но, сад је већ евидентно да се то неће остварити, јер би била потребна дупло већа стопа напретка него до сада. Заправо, нове уредбе и пооштравање прописа би напредак само могле додатно да успоре.

Извор: https://www.agrotv.net/novi-udarac-na-organsku-proizvodnju-u-eu/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар