Трансформација прехрамбених система и дугорочни одрживи развој

Аутор: Gdjakovic
62 посета

Мионица, 15. мај 2024 – У селу Толић одржан дијалог о биодистриктима као иновативном алату ка трансформацији прехрaмбених система у Србији.

Дијалог је организован у сарадњи Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, општине Мионица и Националне асоцијације Сербиа Органика и окупио је представнике локалних самопуправа са територије округа Колубара, пољопривреде произвођаче, мала предузећа, представнике Привредне коморе Србије и туристичких организација, образовне установе и пружаоце услуга из домена угоститељства и туризма, са циљем да се заједнички размотре иновативне стратегије за одрживије прехрамбене системе.

Учесници дијалога су посебно дискутовали о трансформацији прехрамбених система кроз увођење одрживих и свеобухватних решења која укључују дугорочни одрживи развој, инклузивни раст и већу отпорност прехрамбених система. Главна порука скупа је да је концепт биодистрикта важан иновативни модел и алат којим се у Србији може постићи трансформација прехрамбених система кроз ефикасно коришћење природних ресурса уз што мањи утицај на животну средину. На овај начин се могу превазићи многи изазови са којима се прехрамбени системи суочавају.

Дијалог о трансформацији прехрaмбених система у Србији отворила је Ивана Симић из Националне асоцијације Сербиа Органика и том приликом она је истакла да је ова асоцијација доносилац идеје о формирању биодистрикта у Србији. Такође, она је изразила своје задовољство да, годину дана од покретања ове идеје и идентификације Колубарског округа као региона са изузетним  богатством у људским, природним, туристичким, културно-историјским одликама, се дошло до тачке када се постављају темељи за подизање и будући интезивни развој Биодистрикта Колубара. Тим поводом, она је позвала све заинтересоване појединце, институције и организације са територије округа Колубара да се прикључе и у будућем периоду допринесу изградњи и одрживом функционисању Биодистрикта Колубара.

Бобан Јанковић, предсeдник општине Мионица, истакао је да је та општина пре пет година препознала значај и потенцијал одрживих модела пољопривредне производње и креирала мере подршке органским произвођачима, чиме је подстакла произвођаче да се укључе у органску производњу.

Павле Ђорђевић, чије  се газдинство налази на територији Ваљевске Каменице и који се више од шест година успешно бави органском производњом и Драган Сретеновић, органски произвођач из Мионице који се бави и руралним туризмом,  представили су учесницима дијалога разлоге њихове мотивације да се активно укључе у иницијативу формирања биодистрикта. Они су позвали све остале локалне актере да заједно утврде и поставе основне приоритете, правце и циљеве будућих биодистрикта у Србији.

Међународни експерт др Хуан Пабло Шурано је скупу представио интернационална искуства и значај прикључења Биодистрикта Колубара Међународној мрежи еко региона.

На крају панела, учесници су се усагласили да је неопходно обезбедити одрживост прехрамбених система, која се пре свега огледа у проналажењу решења за производњу довољне количине здраве хране тако да основне економске, социјалне и еколошке претпоставке које се користе за производњу не угрозе исхрану и живот будућих генерација.

Овај дијалог представља важан корак ка унапређењу прехрамбених система у Србији и стварању одрживе будућности, на само за становнике Колубарског округа, већ и за све грађане.

КОНТАКТ ЗА МЕДИЈЕ:

Ивана Симић, ivana.simic@serbiaorganica.org, +381 65 8556868

Srodni tekstovi

Оставите коментар