Србија прва у југоисточној Европи добила биодистрикт да ли знате шта је то?

Аутор: draganadpetrovic
316 посета

На конференцији „Биодистрикти као модел за подстицај органске производње и локалног економског развоја“ представљене су активности и резултати на формирању првог биодистрикта у Србији, у Колубарском округу, уз размену искустава локалних пољопривредника, међународних експерата, домаћих институција и представника приватног сектора.

Србија се може похвалити тиме да ће бити прва земља у југоисточној Европи у којој ће овакав концепт ускоро постати стварност, саопштили су организатори конференције – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, у сарадњи са Министарством пољопривреде, Националном асоцијацијом за развој органске пољопривреде – Serbia organica и Пољопривредним факултетом у Београду.

Владан Богдановић, продекан Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, истакао је да је релативно нови концепт биодистрикта привукао значајну пажњу међународне и домаће стручне јавности, нагласивши да су знање и иновације две кључне речи за одрживи развој у агроиндустији.

– Биодистрикт као концепт одрживог развоја може за Србију да буде изузетно значајан, јер наша земља има природне услове за коришћење локаних ресурса на оптималан, ефикасан и одржив начин уз употребу локалних знања, домаћих сорти и аутохтоних раса домаћих животиња – поручио је продекан Богдановић.

Илустрација: Србија има природне услове за коришћење локаних ресурса на оптималан, ефикасан и одржив начин уз употребу локалних знања, домаћих сорти и аутохтоних раса домаћих животиња 

Помоћница министра у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ведрана Илић рекла је да се у последњих годину дана у Србији говори о биодистриктима захваљујући напорима удружења Сербиа Органица да овај концепт развијен у земљама Европске уније и широм света примени на наше поднебље, где, како је рекла, природно и припада.

– Пред нама је дуг заједнички пут, али са огромним изгледима за успех јер се ослањамо на домаћу снагу и енергију коју црпимо од храбрих визионара какви су наши органски произвођачи – казала је Ведрана Илић, истакавши да ће Министарство пољопривреде наставити да стимулише органске произвођаче рекордним улагањима и највишим буџетима за ову привредну грану.

Илустрација: Пољопривреда од почетка у фокусу подршке Србији од стране Немачке развојне сарадње

Пољопривреда у фокусу

Томислав Кнежевић, руководилац пројекта Немачке развојне сарадње – Развој приватног сектора у Србији који спроводи ГИЗ, истиче да је пољопривреда од почетка у фокусу подршке Србији од стране Немачке развојне сарадње, док је последњих година учињено много да се обезбеди и гарантује квалитет органских производа, као и да се они представе на страним тржиштима.

– Органска пољопривреда је претеча онога што је данас централна тема развојне сарадње не само Владе Немачке, него и Европске уније и других донаторских организација, а то је – зелена агенда – поручио је Кнежевић.

Он је најавио нови пројекат Зелена економија, који ће од 2024. године пружати подршку домаћој привреди да испуни стандарде ЕУ у сфери зелене трансформације, али и који ће повезивати традиционалну индустрију са научно-истраживачким и дигиталним стартап заједницама, у циљу креирања и развоја нових производа и процеса који ће потенцијално решавати глобалне привредне изазове.

Извор: https://biznis.kurir.rs/info-biz/4311826/sta-je-biodistrikt

Srodni tekstovi

Оставите коментар