Сајам хране у Сопоту: Србија мора бити здрава!

Аутор: draganadpetrovic
309 посета

Десети по реду Сајам здраве хране Милена Татар одржан је у Сопоту.Као и претходних година ову манифестацију је организовала ГО Сопот у сарадњи са емисијом РТС-а ,,Знање имање“,која је уједно и прославила пола века постојања.Сајам је окупио велики број излагача, произвођача здраве и органске хране из Сопота и околине, али и осталих крајева Србије.Прилику да се представе на манифестацији добили су произвођачи, пре свега органских производа, из читаве Србије.Посетиоци су имали прилику да виде,пробају или купе,воће,поврће,житарице, али и њихове прерађевине.

На свечаном отварању присутнима се као и сваке године обратио Живорад Милосављевић, председник општине Сопот,Јасмина Никитовић Стојчић,уредница емисије„Знање имање”,заједно са Сенадом Махмутовићем,државним секретаром у Министарству пољопривреде и Бранкицом Јанковић,повереницом за родну равноправност.

-Ми обично када бирамо одевне предмете,гледамо на квалитет,када купујемо храну такође гледамо на квалитет,а често се заборавимо да размислимо какав је квалитет земљишта,управо те земље која храни све нас и која производи довољно да извеземо и остваримо девизни прилив-истакао је Махмутовић и додао: Потписивањем декларације,и придруживањем једном општем глобалном покрету,ми отварамо једну нову страницу да изразимо захвалност али вратимо и дуг овој нашој родној и плодној земљи.

“Част ми је да сам овде као повереница,јер на овом месту разбијам многе предрасуде, село, град, мушко,женско.Србија мора бити здрава,и добро је што се емисија “Знање Имање” бави промоцијом здраве хране, и положајем жена на селу.

Илустрација: Свечано отварање Сајма здраве хране у Сопоту

Свим излагачима су додељене захвалнице,а диплома за најмлађег произвођача органске хране припала је пољопривредном газдинству Мирку Влчеку из Пивнице.Дипломирани инжењер агрономије Мирко Влчек,из Пивница близу Бачке Паланке,добро је познат љубитељима

органски произведеног воћа и поврћа скоро из целе Србије.

Сваке седмице на специјализованим пијацама у Београду,Новом Саду и Бачкој Паланци продаје поврће својим  сталним муштеријама.А онима који су робу наручили путем интернета, доставља је на кућну адресу.

Диплома за најмлађег произвођача органске хране припала је пољопривредном газдинству Мирку Влчеку из Пивнице

Ту су наравно и Павле Ђорђевић из Ваљевске каменице који је овом приликом истакао:

“Налазимо се у једном лепом сокаку крај Ваљевске Каменице,близу смо самог села, а опет мало изоловани. Газдинство је уроњено у нетакнутој природи где скоро свакодневно можете

срести срне, зечеве, фазане, роде, патке, жабице, корњаче,јастребове и разне друге животиње. Природа је подарила свеж ваздух, чисту воду, здраво и плодно земљиште.

Илустрација: Урмолада чува витамине и минерале из воћа

На сајму је учествовао и Бојан Лимић и који прави одличну Урмоладу.Урмолада је комбинација свежих урми са другим воћем.Спрема се на нижим температурама да би се сачували

витамини и минерали,а користи се искључиво здраво и целовито воће.Од више од 40 различитих врста воћа,које су током вишемесечних проба употребљене,одабрана су 4 укуса:урмолада малина, урмолада вишња,урмолада шљива,урмолада наранџа.

 

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар