Расте интересовање за органску пољопривреду

Аутор: draganadpetrovic
624 посета

Ни Србија ни Република Српска немају милионе хектара земљишта којим би се могли такмичити на светском тржишту пољопривреде са земљама попут Украјине, Пољске, а да не говоримо о Кини. Али, на органској пијаци, имају простор за зараду. Због тога су представници Републике Српске били у посети Војводини, како би на лицу места видели како се ова пољопривреда развија код нас, наводи се на сајту Радио-телевизије Војводине.

Док је Суботица пионир органске пољопривредне производње у Србији, она је у Републици Српској још у повоју. Али само на први поглед. Шумско биље, његове прерађевине и много других производа релативно брзо и лако могу постати органски, ако се испоштују правила сертификације.

Илустрација: Органски производи у фокусу потрошача/Фото: Pixabay

„Пратећи светске трендове видимо да је органска производња оно што је сада у фокусу потрошача и све су веће циљне групе и народ жели да се здраво храни, да има здраву, природну, домаћу храну. Ми смо то препознали, па тако и у министарству креирамо наше мере са растом произвођача у органској производњи. Наш правилник прати то сваке године. И ево, већ за разлику од пре две године, дуплирао нам се број органских произвођача чиме смо јако задовољни”, рекао је помоћник министра пољопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ, преноси РТВ.

У саставу делегације су и саветодаци из локалних саветодавних служби у Републици Српској који су упознати са искуствима стручњака из Србије који се баве контролом и сертификацијом органске производње.

Илустрација: Дуплирао се број органских произвођача/ /Фото: Pixabay

Посета је завршена обиласком органске фарме са најдужом традицијом на Ченеју.

Извор:http://www.politika.rs/scc/clanak/479301/Raste-interesovanje-za-organsku-poljoprivredu

Srodni tekstovi

Оставите коментар