Сви знамо да је рен љут, али здрав. Али мало људи зна да може да донесе и одличну зараду. Кажу да добро пролази на тржишту и да се труд исплати. Само узгајање обезбеђује веома пристојан живот, а права прилика за финансијски успех је у готовим производима од рена. На то је указао и пре неког времена Милован Аџић, произвођач из Новог Бечеја.
– Једно од исплативијих улагања је рен и од једног хектара добије се 5.000 килограма корена. Када се преради и препакује у теглице, рен на иностраном тржишту достиже цену и до 2 ЕУР за сто грама, што чини да се сва производња и радна снага испати. То се показало као бољи посао од воћарства, малине и кајсије, које су постале неизвесне што се тиче рода и зараде – каже Милован.
Објаснио је да одлуку да се бави производњом рена није донео случајно, већ је најпре анализирао тржиште и прикупљао информације:
– Хтео сам да узгајам нешто чега нема много на тржишту, чега је заправо мањак. Ишао сам по пијацама и продавницама да видим шта се највише користи у исхрани, а да га има мало, посебно у домаћој форми. Након што сам причао и са неким пољопривредницима, видео сам да је рен најбољи избор. Прво сам засадио 10 ари, па након тога 35 ари и имао сам принос од око 2.000 килограма. Сада већ имам један хектар.
Регистровао је пољопривредно газдинство. Одлучио се за домаћи рен, односно органску производњу, а после је схватио да је најисплативије продавати готов производ, па је проширио асортиман.
– Од почетка производње рена већ је прошло више од 10 година. Покренули смо прераду и они који у Србији откупљују од нас за ово време су схватили каквог квалитета је рен и да ли им укус одговара. Сада смо почели да проширујемо производњу. У сарадњи са технологом, радимо на испитивању три ароме намаза од рена, тако да је избор све већи.
Илустрација: Скидање запера код рена ради се искључиво ручно
Колико год да нема много произвођача рена, тржиште Србије је мало и најбоља варијанта за зараду јесте када произвођач договори сигуран извоз. Ако произведете све према стандардима, продаја, каже Милован, заиста није проблем.
Многи рен називају коровом и захтева „пуно руку за рад“.
– Месец дана након садње скидају се заперци, буквално се сваки корен откопа, скине заперак, враћа се у земљу, све се то ради ручно. На страном тржишту траже само прву класу, дужине 25 центиметара, два центиметра дебљине, правилног облика. Важна је прихрана и наводњавање, како бисте имали добар принос. За окопавање треба заиста пуно радне снаге. За штеточине се могу користити само дозвољени производи, а у то време, рен треба пазити – додаје Аџић.
Извор: https://www.ekapija.com/news/5067590/uzgoj-rena-donosi-odlicnu-zaradu-prerada-jos-isplativija