Органска пољопривреда на Сајму у Новом Саду

Аутор: Gdjakovic
268 посета

Изложбу органских производа  на Сајму пољопривреде у Новом Саду  већ 10 година организују Министарство, пољопривреде, шумарства и водопривреде и   Национално удружење Сербиа Органика. Захваљујући финансијској подршци Министарства пољопривреде, органски произвођачи из целе Србије имају прилику да  се бесплатно представе на сајму. Ове године ће се на изложби која се одржава у хали 1А представити произвођачи разноврсних  органских производа, као што су:  поврће, воће, житарице, месо,  млечни производи, сокови,  џемови и воћни намази, тестенине,  уља, сирћа, брашна,  крекери, као и  традиционални производи као што су  ајвар, пинђур и друго.

Поред прехрамбених органских производа, произвођачи и сви заинтересовани за бављење органском производњом ће имати прилику да на овој изложби пронађу и одобрена  средства за обаваљање органске производње: саднице, семена, средства за заштиту и исхрану као и оплемењиваче земљишта.

На заједничком штанду Министарства пољопривреде и Сербиа Органике ће бити инфо пулт где ће се заинтересовани моћи информисати о свим важним темама у вези органске производње, као што су актуелни подстицаји, прописи, сертификација, процедуре и друго, где ће им бити доступни и бесплатни едукативни и промотивни материјали.

Иначе, органска производња је грана пољопривреде која све више добија на значају и популарности,  и  интезивно расте интересовање за бављење овом производњом.  Такође се и потрошачи све више окрећу органским производима, и потражња за њима бележи константни пораст.

У претходним годинама су направљени значајни помаци у Србији по питању  подршке државе, односно ресорног министрства, па су од 2020. године подстицаји у органској биљној производњи ( обухваћени и произвођачи у периоду конверзије) вишеструко увећани,  и износе 26.000 динара/ha, што је 550% више у односу на подстицаје у конвенционалној  биљној производњи.Органски произвођачи који се баве сточарском производњом такође имају на располагању одличне подстицаје, што је значајан подстрек даљем развоју ове производње.  Поред ових мера, произвођима је годинама уназад  на располагању и подршка која се односи на трошкове сертификације укључујући и лабораторијске анализе,  у оквиру које Министарство пољопривреде финансира  трошкове у износу од 50% односно 65% за произвођаче  из подручја са отежаним условима рада у пољопривреди. Ове године је и ова мера подршке односно износ по кориснику,  увећан за 100%, тако да произвођачи могу да добију повраћај средстава за трошкове сертификације у максималном изосу од милион динара.

Дoдaтнe инфoрмaциje мoжeтe дoбити нa тел. број : 065 855 6868,  Ивaнa Симић

имејл: ivana.simic@serbiaorganica.org

Srodni tekstovi

Оставите коментар