„ОРГАНЕЛА“ другачији концепт органске производње: Услужни узгој и помоћ болесној деци

Аутор: draganadpetrovic
376 посета

У селу Ваљевска Каменица на мести готово нетакнуте природе где још мирно пасу срне и јелени настала је потпуно несвакидашња прича. Инжењер воћарства и виноградарства Павле Ђорђевић (32) рођен и одрастао на београдском асфалту у срцу Београда на Врачару 2017. купио имање у селу у близини Ваљева. Већ наредне године уз подршку другара са Пољопривредног факултета у Земуну и пријатеља је покренуо органску производњу. Квалитетом својих производа врло брзо су освојили тржиште а њихов бренд „Органела“ већ је постао синоним за здраве и природне производе којима се купци увек радо враћају.

Илустрација: Павле Ђорђевић и „Органела“ добитници су бројних награда за своје иновативне идеје

Закуп баште
Како је Павле више пута истицао органска производња је постала његова животна филозофија. Како га место не држи стално је у покрету и увек има прегршт нових идеја. Иако је у питању младо социјално предузеће „Органела“ је већ освојила две престижне награде: на 10. националном Форуму за зелене идеје освојили једно од три признања за предузетничку идеју засновану на одрживом развоју и бесповратно добили 5.000 долара. Уследио је још већи успех и победа на регионалном такмичењу које је одржано у Солуну и нови чек од 10.000 долара. Сав новац су уложили у куповину дела опреме за прераду воћа и поврћа коју ће користити не само они већ и мештани села.
– Ми се бавимо сертификованом органском производњом воћа и поврћа. Сад смо представили наш концепт услужног узгајања. Принцип је врло једноставан: свако ко жели да се бави узгојем здраве органске хране може да дође код нас на имање и парцелу коју жели да закупи. На том парчету земље ми услужно гајимо оно што наш клијент жели. Рецимо, желите да се на вашој парцели гаји омиљени парадајз сорта коју су некада узгајали ваши деда и баба ми то гајимо за вас. Ви добијете башту о којој ми бринемо и након бербе доносимо вам плодове на вашу кућну адресу – објаснио је он.

Илустрација: Њихови производи су потпуно здрави направљени од органског поврћа

На четири хектара на колико се простире имање „Органеле“ свака башта је посебно обележена а на табли где пише презиме породице која ће са свог парчета земље добити своје поврће. На питање како је дошао на идеју да понуди људима услужно гајење органског воћа и поврћа Павле открива да је за све „крив“ његов друг из гимназије.
– Срео сам другара из гимназије који је био изузетно мршав и очигледно болестан. Због његовог здравственог стања требала му је органска храна која је често скупа и недоступна. Понудио сам му да уместо њега на свом имању гајим производе само за њега и да му то донесем на кућну адресу. Кад је то заживело решио сам да овај другачији концепт узгоја понудим и другим људима који су то са одушевљењем прихватили – рекао је Павле.
Недавно је парче земље закупио један вртић где ће се гајити органска и здрава храна за њихове потребе односно децу.
– Кад долазите редовно некоме на кућни праг и доносите му своје производе ви практично постанете члан те породице. Зато ми је изузетно важно да наши производи буду квалитетни и пре свега здрави јер знам то једу деца – додао је он.
Иако у Каменици има 4 хектара земље закуп је ограничен. Предност имају они који су редовно муштерије „Органеле“ без обзира на величину поруџбине док сви остали њихове производе могу да купе на њиховој страници на интернету и да у најкраћем року добију свеже и здраве намирнице на свом кућном прагу.
Део имања се не користи и намерно стоји запуштен зарастао у коров како би се сачувао биодиверзитет тог краја и дивље траве које расту као коров.
– Коров као коров преноси се и на обрадиве површине али га ми не дирамо. Приметили смо да дивља нана и раставић који се запатио у засаду са јагодама растерује инсекте који преносе болести па саму биљку пустимо да се избори са коровом. Наш концепт је мало другачији у односу на класичну органску производњу. Органско себе засадимо у земљу која није третирана, заливамо језерском водом само онда кад је биљка заиста жедна и добијамо производе који нису разводњени па имају интензивнији укус – појаснио је Павле.

Илустрација: Павле и „Органела“ помажу и болесне малишане

Сарадња са НУРДОР
Након што је поставио добре темеље за „Органелу“ која доноси солидне приходе Ђорђевић је отишао корак даље а његово предузеће друштвено одговорно.
– Покренули смо удружење „Башта може свашта“ где на посебних 50 ари узгајамо поврће за Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР). Свежим и здравим плодовима снабдевамо НУРДОР родитељске куће у којима су заједно са родитељима смештена деца која се лече од рака. Њима је здрава органска храна и најпотребнија а родитељима је често недоступна и скупа. Зато ми њима донирамо органско поврће како бисмо помогли болесној деци – рекао је он.
Кад му зафали радна снага ту су волонтери а овог лета их је имао више од 300. Поред Удружења младих извиђача Србије редовно му помажу и запослени бројних фирми с којима сарађује кроз тимбилдинг.
– У време бербе кад су сви имали проблем са радном снагом то се код нас другачије решавало. Једноставно дође аутобус са 30 људи волонтера и сав посао се заврши за неколико сати уместо за неколико дана. Није профит све треба човек и да мисли на друге људе посебно на болесне – додао је овај млади и хуман човек.
Након производње Павле сада од новца који је освојио на такмичењима покреће и прераду органског воћа и поврћа. Опрему за прераду користиће не само „Органела“ и удружење „Башта може свашта“ већ и мештани села.
– Зашто не би од, рецимо органских јабука, које најчешће пропадају по сеоским воћњацима омогућио мештанима да направе органски сок који је много квалитетнији и здравији у односу на онај коју се купује у продавници. Осим тога на овај начин ћемо обезбедити и одређену количину здравог сока од органских производа за малишане у НУРДОР кућама како бисмо им додатно помогли у њиховој борби са опаком болести – закључио је Павле Ђорђевић директор „Органеле“.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар