Како изгледа органска производња млека на Златибору

Аутор: draganadpetrovic
343 посета

Литар органског млека на Златибору скупљи је четрдесет одсто од обичног, то је и разлог што су сточари заинтересовани за производњу органских млечних производа. На то их је подстакла млекара, која у Србији једина има сертификат за производњу органског сира и кајмака.

Принова у штали Марјановића, упркос непроспаваној ноћи, обрадовала је све који живе у том домаћинству у Мушветама на Златибору. Долазак малог Шароње није променио уобичајени распоред дневних активности.

“Радни дан почиње од шест сати изјутра па до касних сати. Ево ноћас ми се једна крава отелила у три сата, тако да смо дежурни дведесет четири сата. Бавимо се одувек производњом млека“, каже Милан Марјановић, сточар из Мушвета.

Илустрација: Заживела и органска произвосња кајмака и сира

Милан је задовољан ценом органског млека, које за 95 динара по литру, плус премије, од њих откупљује млекара у оквиру чајетинског „Еко аграра“.

Марко Марић, директор „Еко аграра“ из Чајетине, рекао је да идеја са производњом органског млека, али и органских сирева и кајмака почиње да живи.

„Људи који су ушли у конверзију пре две године, данас су прилично задовољни, просто њихова подршка неће изостати. Мрежа се шири и њихове комшије, пријатељи или рођаци су заинтересовани. Позитиван је тренд. Имамо још неколико произвођача који су у процесу конверзије“, каже Марић.

Пројекат постоји уз подршку државе и општине, а сточари сматрају да је у органским производима потенцијал, који би могао да поспеши и ефикаснији рад надлежних служби у Министарству пољопривреде.

„Мало касне те премије, тек је исплаћен први квартал за 2023. То нам је мало, нису ми ни исплаћене још субвенције до данашњег дана за краве, за прошлу годину. Много значи кад је то на време. Сељак је научио да се бори на својој муци, да се бори докле год може“, истакао је Марјановић.

Марјановиће је живот научио да само уз добру организацију и рад – домаћинство напредује. Сами су изградили и све објекте, а Милан је поред свих обавеза у пољопривреди, направио и намештај.

Кажу да им захваљујући љубави и слози ништа није тешко.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5379894/organsko-mleko-sa-zlatibora–da-bude-dobro-i-kupcima-i-proizvodjacima.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар