Како започети производњу органских јагода

Аутор: draganadpetrovic
381 посета

Органска производња је постала профитабилни део економије многих газдинстава. Гаји се углавном поврће, воће и нешто ређе стока. Подстицаји државе су значајни извор финансирања у земљама ЕУ. Код нас Министрство пољопривреде још увек није дало праве шансе произвођачима који су се одлучили за органску производњу.

Принципи на којима се заснива органска производња омогућавају да се она у односу на конвенционалну пољопривреду потпуно ослободи од синтетичких ђубрива и пестицида, и да све супстанце које се користе буду природног порекла. Пре заснивања засада по принципима органске производње јагоде треба предвидети следеће предуслове:

  • Околину засада
  • Технологију гајења у самом засаду
  • Транспорт и складиштење
  • Техничку и стручну подршку.

За органске засаде под јагодом потребно је обезбедити и велику количину стајњака, па је оваква производња јагода веома погодна на фармама са великом сточарском производњом. У току периода конверзије на земљишту се може две године гајити бела детелина у комбинацији са другим травама како би се на тај начин заоравњем побољшала плодност земљишта. Органска производња јагода мора се посматрати као део целе фарме и свако побољшање биолошке разноврсности имаће ефекат у опрашивању и контролу болести и штеточина. У производњи јагода у затвореном простору потребно је сваки дан отварати тунеле како би се омогућио улазак инсеката опрашивача.

Илустрација: За органски узгој јагода потребно је доста стајњака/ ФОТО: Pixabay

За гајење јагода најбоља су добро пропусна земљишта лаког механичког састава, као што су песковита иловача са малим садржајем глине. Код тежих сабијених и мање пропустљивих земљишта поред недостатка микроелемената, повећана је и могућност појаве обољевања корена. Ово се може ублажити избором сорти јагода које су отпорније, као и постављањем уздигнутих редова. Највећи део кореновог система јагоде налази се на дубини до 20 цм површинског слоја земљишта из ког корен црпи влагу и хранљиве материје. Управо због тога хумусни слој треба да је богат, дубине преко 50 цм и веома растресит. У току године пре садње требало би извршити анализу земљишта и на основу агрохемијске анализе ђубрењем ускладити однос фосфора и калијума у самом земљишту. Са припремом земљишта би требало почети бар годину дана пре садње како би се повећала количина хумуса у земљишту и елиминисали проблеми са коровом. Треба се водити тиме да је коров лакше сузбити пре садње, него након заснивања засад јагоде. Сузбијање корова је пожељно почети и две до три године пре садње уз комбиновану сетву покривних усева и што чешћом обрадом земљишта.

Илустрација: Сузбијање корова је пожељно почети и две до три године пре садње

Сто се тиче карактеристика климе јагода се добро прилагођава разним агроеколошким условима. Јагоде се могу гајити и у сушним и у влажним условима, на разним надморским висинама. Јагоди највише погодује континентална и суптропска клима, са довољном количином влаге током целог периода њене вегетације. Велика количина падавина није пожељна јер може довести до труљења цветова и плодова. Најбољи развој органске јагоде постиже се на земљишту у коме је влажност 70 – 80% од максималног водног капацитета.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4334120/kako-zapoceti-proizvodnju-organskih-jagoda

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар