Зашто је октобар важан месец за органску производњу

Аутор: draganadpetrovic
353 посета

Октобар је месец убирања плодова рада, али и активних радова баштована. У наставку можете да прочитате шта је све потребно урадити од октобарских радова у органској башти за земљу, воће, поврће, зачинско биље и цвеће.

Октобарски радови на земљишту

Веће површине голе земље почињу да се појављују у свим деловима баште. Ако остане тако преко зиме, тло ће да изгуби хранљиве састојке. Зато користите органски малч како бисте га заштитили и обезбедили му добру структуру за наредну вегетацијску сезону. За најбољи малч можете комбиновати дебље слојеве:

  • јесењег лишћа, наквашеног да не би одлетело,
  • комбинацију сламе, покошене траве и јесењег лишћа,
  • уситњене остатке биљака, попут грашка или пасуља,
  • парчиће картона, прекривене влажном покошеном травом како би се задржали на земљи.

Сугестија искусних баштована је да се сада не ставља компост, јер се многи хранљиви састојци могу испрати током зиме, већ га користите у пролеће, пре него што почне вегетација,пише портал Агромедиа.

Како бисте привукли корисне инсекте да презиме у вашој башти, можете да направите хотел за инсекте или да оставите неколико гомила лишћа у усамљеним угловима баште.

Компостни ров

У октобру можете да започнете компостни ров. Реч је о следећем месту за садњу усева који воле влагу, као што је грашак или будева.

А, то можете овако да урадите:

  • Ископајте ров или рупу.
  • Напуните је остацима из кухиње, када их сакупите, покривајући сваки додатак са мало земље.
  • Када се ров напуни, затрпајте га земљом.

Илустрација: Поврће треба да се обере пре првог мраза

Октобарски радови на поврћу

Време је да се обере сво поврће и конзервира. Учините то пре првог мраза.Такође, време је да сачувајте своје органско семе за следећу годину.

У октобру је потребно да уклоните мртво и жућкасто лишће са зимских купусњача, а можете да их ставите у канту за компост. Ако их оставите на биљкама могу да подстакну појаву гљивичних обољења, а и да постану станиште штеточина.

Радови у воћњаку

Октобарски радови у органској башти или воћњаку укључују садњу новог воћа и грмоликих биљака. Земља је још увек топла, тако да ће биљке моћи да развију добар коренов систем пре зиме.

У расаднику одаберите биљке са голим кореном. Оне обично коштају мање од оних које се узгајају у саксијама. У идеалном случају одаберите биљке које су гајене по органским принципима, из органских расадника и сертификоване да немају болести.

Уколико имате у неком делу баште мрежу против птица – уклоните је и пустите птице да уђу у тај део, јер ће покупити штеточине. Такође, уклоните и компостирајте летњи малч од сламе и замените новим, чија је намена да заштити земљу током зиме.

Илустрација: Октобар је време када треба уклонити заражене гране јабука и грушака

Што се тиче јабука и крушака, сада је време да се изрежу гране и гранчице заражене раком. Алате обавезно дезинфикујте након тога. Али, немојте да орезујете вишње, шљиве, брескве и кајсије. Причекајте до пролећа када сокови у биљака крену и ране брже зарастају.

Време је да се заштите стабла јабуке, крушке, шљиве и трешње. Заштита ће да заустави женске зимске мољце и мартовске мољце да не пузе по дрвету да би презимили и положили јаја. Не заборавите да заштиту нанесете и на подупираче, јер они нуде алтернативни пут до дрвета.

Скупите и компостирајте отпало лишће испод воћки како бисте уклонили споре болести.

Прегледајте дрвеће јабука на вунасту ваш; потражите беличасту пахуљасту превлаку на кори и скините је, ако је приметите.

Извор: https://www.blic.rs/komentar/organska-proizvodnja-zahteva-ove-radove-pred-jesen/kz2nevs

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар