Андреј смислио сигуран начин куповине органских производа

Аутор: draganadpetrovic
283 посета

Када је пре годину дана Андреј Кравчук почињао свој бизнис имао је на памети решавање само два проблема. Прво, желео је да омогући људима са села да пронађу поуздане купце за своје производе и да истовремено пружи људима из града поузданог добављача са села. Он је испред себе поставио циљ, а онда оформио тим и створио интернет платформу, а замисао му је била да традиционалне и квалитетне производе са села учини доступним људима који живе широм Београда.

Идеју да крене да се бави овом врстом посла је добио када му се родио син.

– Пошто смо тада куповали органску пилетину да бисмо своје дете заштитили од штетних материја, јавила се и помисао да томе лично допринесем. У маркетима који продају органску храну сам увидео проблем, јер смо пилеће месо увек добијали замрзнуто, што нам је стварало проблем са транжирањем, те смо хтели да пронађемо поузданог добављача меса – започео је Андреј причу за Курир.

У томе су успели када су са једном женом која је месо производила на свом домаћинству склопили договор о снабдевању. После неколико година родила им се и ћерка, али онда настаје нови проблем, јер жена која им је гајила пилиће одлучује да престане да се бави тим послом:

– Морали смо да тражимо ново решење – каже он.

У међувремену Андреј је упознао Воју Марјановића из Прељине код Чачка, који је на својој малој фарми узгајао свиње, али без употребе лекова и антибиотика. Пошто је Воја имао проблем са бактеријом која је стварала проблеме дијареје код својих грла, Андреј му је помогао да уз пробиотике проблем и реши, и ту креће њихова сарадња.

Андреју је кликунула одлична идеја, а поред своје породице мислио је и на друге, те је смислио да покрене платформу под именом “Meat your farmer“ и отпочне сарадњу са газдинством Марјановић. Заједничким снагама почели су да производе са фарме пласирају пут Београда.

 

Илустрација: Повезивање са фармерима је најсигурнији начин куповине органских производа 

Начин рада

С обзиром да је традиционална производња захтевнија од производње на велико, Андреј нам објашњава читав процес и покушава да дочара важност једног оваквог пројекта:

– У све ово сам ушао не размишљајући о сопственој новчаној добити, али сам сигуран да ће је временом бити што више. Производња меса није нимало лак задатак, а још више када знате колико обавеза имате око домаћих животиња.

Цене сточне хране по Србији различите од места до места као и цене стоке

Он наглашава да је хигијена у свему јако битна ставка те да мора бити на веома високом нивоу приликом клања и припреме меса.

– Да би производ дошао до купца, мора да прође неколико месеци од наручивања. Наша идеја није да неко од нас поручује производе на велико јер просто немају сви ту могућност да превише меса држе у својим малим замрзивачима широм града. Желимо да квалитетан и проверен производ допремимо многима, али да притом све који од нас купују едукујемо да је процес више него захтеван и да не очекују да ће добити “било шта“, већ искључиво храну за коју знају да је у потпуности здрава и да је без гриже савести могу давати свим члановима своје породице а исто тако и препоручити пријатељима, колегама… – објашњава нам Андреј.

Ако желе да задовоље врхунски квалитет, на њихове производе мора мало да се сачека. Андреј напомиње да поред меса фарма у понуди има и кокошија јаја. Живина је слободна да шета куда пожели по газдинству те се самим тим квалитет њихових производа значајно повећава.

Илустрација: Живина слободно шета по дворишту

Испоруку врше сами

Робу Кравчук испоручује заједно са својим четворочланим тимом и свако наручену пошиљку добија искључиво на кућном прагу, чиме се избегава складиштење и њено потенцијално кварење. Пошто је након ових готово годину дана од настанка платформе Београд једина циљна група, Андреј наводи да је сада врема за ширење тржишта.

Он наглашава да постоје и три посебна услова за све који би желели да буду део овог пројекта:

– Да бисмо решили изазов поверења, сва пољопривредна газдинства морају да ураде три ствари: сертификацију, да користе иновативне пробиотике и да имају “лајв стрим“ камере, а купци ће им месечно плаћати услугу гајења животиње.

ПОВРАТНА АМБАЛАЖА

Андреј је поносан на чињеницу да његов пројекат подстиче и циркуларну економију, те му је посебно важно да сви заинтересовани за њихове производе знају да је амбалажа у којој добијају кокошија јаја – повратна.

– Разговорали смо са људима из Новог Сада, али и са још неким фармама о ширењу бизниса, међутим, ниједна од тих промена не сме да се деси пребрзо јер не желимо да свој квалитет угрозимо тако што нећемо моћи да имамо потпуну контролу над целим процесом производње. Желимо да кроз овај пројекат помогнемо фармерима који су спремни да се баве овим видом сточарства, али да самим тим и све муштерије добију производ о чијем пореклу не морају додатно мозгати. Квалитет је на првом месту – додаје Андреј за Курир.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4345834/ovako-svaki-poljoprivrednik-moze-da-zaradi-aleksej-osmislio-nacin-preko-aplikacije-spremite-hranu-na-najbolji-moguci-nacin

Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

aziz 2. фебруар 2024. - 01:25

PLEASE HELP ME

My name is Aziz Badawi, I’m 27 year old man from Palestine. Our town has recently evacuated due
to bombardments by Israel, now I am staying at a shelter with my 6 year old daughter Nadia. My wife is
dead and I’m the only one left to take care of my daughter as we are not allowed to depart to my parents house
in Nablus, she is sick with a congenital heart defect and I have no way to afford the medicine she needs anymore.
People here at the shelter are much in the same conditions as ourselves…

I’m looking for a kind soul who can help us with a donation, any amount will help even 1$ we will
save money to get her medicine, the doctor at the shelter said if I can’t find a way to get her the
medication she needs her little heart may give out during the coming weeks.

If you wish to help me and my daughter please make any amount donation in bitcoin cryptocurrency
to this bitcoin wallet: bc1qcfh092j2alhswg8jr7fr7ky2sd7qr465zdsrh8

If you cannot donate please forward this message to your friends, thank you to everyone who’s helping me and my daughter.

Одговори

Оставите коментар