Амбициозан план ЕУ по питању органске производње

Аутор: draganadpetrovic
784 посета

Европска комисија је усвојила Акциони план развоја органске производње. Циљ плана је да органска производња достигне 25% обрадивих површина у ЕУ до 2030. године. Овим документом обухваћен је и пораст удела органског рибарства.

У оквиру Плана назначене су 23 акције чији циљ је да унапреде и повећају конзумацију органских производа, повећају њихову производњу и осигурају одрживост сектора.

У образложењу се наводи да органски сектор има бројне бенефите. На површинама у овом систему гајења биодиверзитет је већи за 30%, животиње уживају већи степен добробити и за њихову негу се троши мање лекова. Сточари у органској производњи остварују већу зараду, а купци тачно знају какав квалитет производа добијају.

Европска комисија позива земље чланице да израде националне акционе планове развоја органске производње. Тренутно постоје велике разлике у обиму ове производње међу чланицама. Док поједине имају свега 0,5% површина у органском систему, друге су већ премашиле задати циљ од 25%.

Тренутно ЕУ има 8,5% површина под органском производњом, а према досадашњем расту 2030. под органским усевима могло би да буде између 15% и 18%. Акциони план има задатак да подстакне бржи развој сектора како би до 2030. године , чак четвртина од укупних површина била у органском систему гајења.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3219856/eu-usvojila-akcioni-plan-do-2030-pod-organskim-usevima-25-povrsina

Srodni tekstovi

Оставите коментар