Шта је мање зло маргарин или маст?

Аутор: Gdjakovic
370 посета

Свињска маст је често неправедно занемарена, на удару и традиционалиста и нутрициониста, оних који заговарају спремање хране на уљу… Ипак, ако желите крцкаве корице и златно браон кромпир онда је најбоље да користите маст за пропрему.

Занимљиво је и да студије нутритивних вредности показују да свињска маст садржи 33 одсто мање засићених („лоших“) масти од маслаца, двоструко више такозваних „добрих”, мононезасићених, као и три пута већи удео омега 3 масних киселина у односу на биљна уља. Она има неутралан укус, а можете је користити за кување, пржење или печење уместо путера или других масти попут маслиновог или неког другог уља.

Фото: АНУГА

ЗА КИЛОГРАМ НЕКИХ ГЉИВА ЗАРАДИ СЕ 1.200 ДО 1.500 ЕВРА

Њен посебан хемијски састав чини маст идеалном за прављење супер хрскаве, пржене хране попут морских плодова или рибе. Такође је одлична за постизање савршене коре за питу, а многи и данас воле да је мажу на хлеб као намаз.

Да ли је маст здрава маст?

Због високог садржаја холестерола, дефинитивно постоје неки здравствени проблеми у вези са употребом превише масти. Али је свињска маст здравија од хидрогенизованих биљних уља као што је, рецимо, маслиново уље. Наиме, свињска маст је добра за термичку обраду зато што приликом загревања не мења значајно своју молекуларну структуру. Управо то се дешава са биљним уљима, и ту се крије и објашњење њихове штетности по здравље.

Не може се порећи чињеница да је маст маст. И као и све масти, невероватно је калорична. Свињска маст је такође извор холестерола. Али што се тиче масти, далеко је од најгорег избора, пише Сountry living. Такође, чиста свињска маст такође не садржи никакве транс масти што је значајна корист за људско здравље.

Srodni tekstovi

Оставите коментар