Додељене награде за ЕТНО бренд године

Аутор: Gdjakovic
74 посета

На додели награда Етнобренд 2024, разноликост и квалитет домаћих производа били су у првом плану. Организација је била беспрекорна, атмосфера топла и пријатна, са приметном посвећеношћу културној баштини и локалним производима. Свечаност је била права посластица за сва чула, где су се мириси и укуси традиционалних специјалитета преплитали са ж осмесима задовољних гостију у дворишту Задружног савеза Србије који је по 6. пут био домаћин овој манифестацији. У наставку следе добитници признања, чији рад и производи заслужују сваку похвалу.

Земљорадничка задруга “Мели” из Грезне, Књажевац, истиче се производњом висококвалитетних етеричних уља од лековитог биља. Уз мото „С љубављу посејано, гајено, убрано, дестиловано на истоку Србије,“ њихови производи од матичњака, смиља, милодуха и других биљака представљају праву ризницу здравља. Ова задруга заслужено је понела награду за корпоративни бренд у категорији производа од лековитог биља.

Земљорадничка задруга “Еуро воћар” из Крушевца и Лазаревца награђена је за свој робни бренд у групи прераде воћа и поврћа. Њихова ракија од јабуке резултат је вишедеценијске традиције и савремених технологија, што је препознато и на европском и азијском тржишту. Ова задруга показује како се иновативност и традиција могу спојити у производима врхунског квалитета.

Земљорадничка задруга “Пољо-флора” из Топонице, Кнић, позната је по производњи киселог купуса, добила је награду за корпоративни бренд. Њихов Гружански кисели купус, познат по златно-жутој боји и специфичном укусу, представља врхунски производ овог подручја, који је добио високе оцене квалитета на домаћем и западноевропском тржишту.

Земљорадничка задруга “Повртар” из Београда, Борча, награђена је за своје производе од воћа и поврћа. Ова задруга, основана 1965. године, пример је успешног прилагођавања временским и друштвеним изазовима, што је чини узором за младе пољопривреднике и потенцијалне кооперанте.

Земљорадничка задруга “Михајловац” из Михајловца, Смедерево, истиче се производњом јабука и заслужено је добила награду за корпоративни бренд. Са 30 година успешног пословања и модерним расхладним простором, ова задруга континуирано повећава свој приход и пружа подршку задругарима и кооперантима.

Пољопривредна задруга “Златни рам 031” из Добраче, Ариље, добила је награду за мед и пчелиње производе. Окружени предивним природним амбијентом, њихови производи одликују се квалитетом и специјалним мирисом биља које пчеле користе за пашу.

Прва женска задруга “Ртањске домаћице” из Валакоње, Бољевац, награђена је за прераду воћа и поврћа. Ова задруга је пример како удруживање жена може довести до производње квалитетне домаће хране и социјалног и економског оснаживања жена у руралним срединама.

Предузеће “NP PANIĆ-TRADE” из Рипња, Београд, добило је награду за производњу јаја. Захваљујући породици Панић и модерним технологијама, њихови производи одликују се константним квалитетом и поузданом доставом.

Компанија “Stefan Chandler” doo из Качарева, Панчево, награђена је за производњу и прераду ораха. Њихови висококвалитетни производи и иновативне агротехничке мере чине их лидером у овој области, са великим потенцијалом за консалтинг и узгој различитих сорти ораха.

Домаћинство Јовановић-Сунчев брег из села Бара на планини Кукавица добило је награду за сеоски туризам и очување традиције. Њихова понуда обухвата разноврсне активности за госте, укључујући брање гљива и лековитог биља, вожњу џипом, јахање и израду рукотворина, чиме доприносе развоју руралног туризма.

Пољопривредно сточарска задруга “Моравка” из Чачка награђена је за производе од аутохтоне расе Моравка. Њихова димљена сланина и кобасица, припремане и сушене на традиционалан начин, све више су тражене на тржишту, чиме доприносе развоју локалне економије.

Пољопривредно газдинство Бојовић из Брезовице, Чачак, поново је добило награду за своје месне специјалитете од аутохтоне расе Моравка. Њихови производи, припремани на традиционалан начин уз примену нових технологија, све више су тражени, чиме се повећава интересовање за ову стару расу.

Сеоско газдинство Владислав Тошић из Бара у Црној Гори добило је награду за вино од нара, које је препознато као регионални бренд. Ово јединствено вино, направљено од слатког барског нара, има географско порекло и садржи 8 % алкохола, што га чини посебним производом на тржишту.

Пословна јединица Екстра сокови из Бара, Црна Гора, награђена је за сок од дивљег нара, који има лековита својства и препоручује се за јачање имунитета и кардиоваскуларног система. Овај производ се производи у ограниченим количинама и доступан је на специјализованим сајмовима.

Пољопривредно газдинство Терзић из Мокрина, Кикинда, познато је по свом Мокринском сиру, који је добио награду за робни бренд у групи млека и млечних производа. Овај сир, који се производи по традиционалној рецептури, све више је тражен, а газдинство Терзић континуирано ради на повећању и ширењу производње.

Пољопривредна задруга “Ресагро” из Дубља, Свилајнац, награђена је за производе од кукуруза осмака. Ова задруга се истиче производњом и прерадом белог кукурузног брашна и гриза, чиме је постала препознатљива на тржишту Србије.

Млечни производи “Тадић” из Горње Буковице, Ваљево, добили су награду за производњу сирева од крављег млека. Њихови димљени сиреви са разним додацима освојили су златне и сребрне медаље на Новосадском сајму пољопривреде, што је допринело њиховој популарности и успеху.

Захвалнице су додељене и угледним новинарима, који су у свом дугогодишњем високопрофесионалном раду допринели афирмацији и унапрeђењу српског задругарства, пољоприврeде и сeла.

КОСТА РАЈЕВИЋ, новинар добио је захвалницу за праћење и подршку задругарству, а ДУШАН КАТИЋ, новинар АГРО ТВ захвалницу за промоцију задругарствa и етно производа.

Цео списак добитника можете преузети овде: 2024. Etno brend godine -Spisak nagradjenih (2)

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар