Робот спасава холандске засаде лала, а ево и како (ВИДЕО)

Аутор: draganadpetrovic
155 посета

Робот назван Тео, по раднику чији је посао преузео, је најновије достигнуће употребе вештачке интелигенције у пољопривреди. Његов основни задатак је борба против болести луковица која десеткује лале у Холандији.

Основне Теове предности су што ради радним данима, викендима, ноћу, кад год је потребно. Њега не боле леђа, иако сатима ради (за људска бића) изузетно тежак посао.

Робот Тео је назвао по пензионисаном раднику Теу Ван Дер Вурту, чији је посао пеузео на холандској фарми лала близу обале Северног мора. Он је програмиран да примећује, а потом и уклања луковице које су захваћене вирусом који успорава раст и развој биљака, што резултира ситнијим и слабијим цветовима, а понекад и потпуно спречава биљку да процвета, па тако наноси изузетне економске штете узгајивачима лала. Тео „пречешљава“ редове, проверава сваку биљку појединачно, а када уочи болесну уклања је, како би се спречило ширење вируса.

Илустрација: Бележи се свака промена на луковицама и заражена укања из засада

Он је један од, за сада, 45 идентичних робота који патролирају холандским пољима лала. Алан Висер, један од пољопривредника који је прешао на употребу АИ робота у ове сврхе, каже да је изузетно задовољан, упркос папреној цени самог робота.

– Могао сам за тај новац да купим спортски ауто – каже Висер, мислећи на цену коју је платио за Теа, а која износи око 185.000 ЕУР, и наставља:

– Али ми је ипак дражи робот, јер спортски ауто не може да уклања болесне лале из засада. Да, скуп је, али све мање људи се може наћи који су заиста способни да обављају тај посао.

Робот Тео на чеоном делу поседује камеру, којом снима поље, а онда поредећи те слике са индикаторима болести лако утврди која је биљка болесна. Када су у питању лале, основни симптом који препознаје су црвене линије на листовима, које се јављају на зараженим биљкама. АИ дакле препознаје болест, а изузетно прецизно ГПС навођење показује роботу тачно која биљка треба да буде уништена.

И Тео Ван Дер Вурт по ком је робот добио име је импресиониран, и каже да машина не обавља посао ишта лошије него што је он то чинио.

Детаљније можете погледати у следећем видео снимку:

Извор: https://www.ekapija.com/news/4627722/primena-vestacke-inteligencije-u-poljoprivredi-robot-teo-efikasno-menja-ljudsku-radnu-snagu

ФОТО: Printscreen Youtube/Gijs Rupert Agri Video’s

Srodni tekstovi

Оставите коментар