Уносна производња расада

Аутор: draganadpetrovic
916 посета

ДОМАЋИНСТВО Милошевића из Купиновца надомак Свилајнца, које годишње произведе око 100.000 расада лубенице и поврћа, продало је готово све биљке.Јединствени су по квалитету, али и по томе што гаје оригиналне сорте, па имају сталне купце који, на пример, за калемљени бостан долазе чак из Лајковца и Аранђеловца. Муштерије из Пожаревца прођу петнаестак произвођача, да би купили код њих.

Илустрација: Расад шаљу чак и у иностранство

Расад шаљу и у Аустрију, Швајцарску и Италију, а продају и на пијацама у Деспотовцу, Ћуприји, Свилајнцу и Петровцу на Млави.

  • Посао јесте тежак, захтеван и одговоран, али је и уносан. Нас шесторо радимо 120 дана годишње од десет до 12 сати свакодневно. Најисплативији је расад парадајза, јер од сетве до продаје прођу само два месеца. Ипак, понекад ангажујемо две-три раднице. Производња расада траје од 1. фебруара до 1. априла, а продаја се завршава до 10. јуна – каже Лазар (27), којем у производњи помажу будућа супруга Марија, отац Периша и мајка Евица.

Ова вредна породица има два стакленика са подним грејањем од по 100 квадрата, који служе као инкубатори, а расад потом селе у пластенике, који су на 10 ари и, такође, имају подно грејање уграђено на исти начин како многи то раде у домаћинствима.

Илустрација: Расад гаје у пластеницима и стакленицима
  • Родитељи су случајно почели да се баве производњом расада калемљеног бостана. Најпре су од произвођача из Барајева, још 1989, купили материјал који је тада био веома скуп, те први у околини произвели такав бостан. Већ наредне године су, први у Поморавском округу, почели да калеме бостан и били једини на тржишту. Данас смо јединствени по производњи расада љуте паприке седларке, која се у овом крају узгаја 150 година – поносан је Лазар.
  • Извор: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1009058/proizvodnja-rasada-teska-ali-unosna-staklenike-uveli-cak-podno-grejanje

Srodni tekstovi

Оставите коментар