Смањена потрошња минералних ђубрива у ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
260 посета

Потрошња минералних ђубрива (азота и фосфора) у пољопривредној производњи у Европској унији била је 10,9 милиона тона у 2021. години, показују подаци Завода за статистику ЕУ (Еуростат).

То је, како се наводи у извештају Еуростата, еквивалентно годишњем паду од 2,2 одсто у поређењу са 2020. годином, и кумулативном паду од 6,4 процента у односу на релативни максимум у 2017. години.Потрошња ђубрива на бази азота у пољопривреди процењена је на 9,8 милиона тона у ЕУ у 2021. години. Из Еуростата истичу да то представља смањење од два одсто у односу на претходну годину, што је стопа слична краткорочном тренду забележеном од 2017. године.

Илустрација: Забележено је смањење минералног ђубрива за 2,2 одсто у односу на 2020.

Међутим, како додају, средњорочно укупна потрошња азотних ђубрива вратила се на ниво сличан оном из претходне деценије.Потрошња ђубрива на бази азота у пољопривреди 2021. године била је највећа у земљама које су такође међу главним пољопривредним произвођачима у ЕУ. Француска (два милиона тона), Немачка (1,3 милиона тона), Пољска (један милион тона, подаци из 2020.) и Шпанија (један милион тона) заједно представљају половину укупне потрошње ЕУ.

У 2021. години потрошња фосфорних ђубрива у пољопривреди износила је 1,1 милион тона. Ово представља пад од 3,8 одсто у односу на ниво из 2020. године, који је био сличан просеку у претходној деценији.

Земље са највећом потрошњом ђубрива на бази фосфора у пољопривреди у 2021. години биле су Француска, Шпанија, Пољска, Румунија, Италија и Немачка. Њихова потрошња чинила је скоро три четвртине укупне потрошње ЕУ.У извештају Еуростата је посебно наглашено да је важно напоменути, иако још увек нема доступних података за 2022. годину, да су рат у Украјини и примена санкција Русији довели до наглог повећања цена ђубрива, што ће вероватно утицати на употребу ђубрива у пољопривреди у ЕУ.

Индустрија ђубрива на бази азота у ЕУ је у великој мери била зависна од гаса руског порекла. Поред тога, Русија и Белорусија биле су кључни играчи у светској производњи ђубрива на бази камена (фосфата и посебно калијума).

Илустрација: Земље са највећом потрошњом ђубрива на бази фосфора су Француска, Шпанија, Пољска, Румунија, Италија и Немачка

Србија претежно увози минерална ђубрива

Процене су да би у Србији годишње требало да се утроши између 1,2 и 1,4 милиона тона минералног ђубрива. Пођеднако се користе сложена (НПК) и азотна ђубрива, а само једна група се у Србији и производи.

Извор: https://biznis.rs/vesti/eu/smanjena-potrosnja-mineralnih-djubriva-u-eu/

Srodni tekstovi

Оставите коментар