Савети за радове у башти у пролеће

Аутор: Gdjakovic
439 посета

Почетак пролећа доноси нам топлије и сунчане дане. Природа се полако буди, па је време и за прве радове у башти. Снега, кажу метеоролози, не би требало да буде током марта, али није немогуће и да се вртови на кратко забеле. Баба марта уме да буде превртљива, па немојте да вас изненади и по који мраз током ноћи. Како бисмо вам помогли да све важне пролећне баштенске радове обавите успешно, прикупили смо савете стручњака који ће вам сигурно бити од користи.

– Који су први најзначајнији радови у башти које нам доноси месец март?
Владимир Милутиновић, дипломирани инжењер пољопривреде одговара: „Највећи део послова своди се на припрему земљишта за сетву, јер се влага делимично повукла и омогућила нам да обрадимо баште. Зато су први веома важни радови риљање, фрезирање, окопавање, као и финална обрада, односно најфинијии радови за сетву семена у леје.
Следећа важна ставка су рокови за сетву. Они су код неких повртарских врста пресудни за успех и обилан принос. Већ током првих лепих дана у марту обавезно је посејати коренасто поврће – мркву, першун коренаш, паштрнак, целер, ротквице… Такође, рана сетва је битна и за врсте које захтевају дужи период раста. Бели лук, на пример, може набројати и до 120 дана до почетка летњих врућина, па се зато сеје чим време дозволи улазак у башту.

Нега засада вишње и трешње

Црни и црвени лук из арпаџика сеју се током целог марта. Наравно, ту су и зелене салате, путерице, леденке, кристалке, лола салате и друге. Ако њих посејете наредних дана, прве крупне главице обрадоваће вас већ у мају месецу. На крају, сада се може сејати цвеће у врту, затим заћинско и ароматично биље, али и не тако често гајене врсте – бамија, андске јагоде фисалис, артичоке, слатки кромпир батат, рубарбара…”
– О чему би током сетве у баштама посебно требало да се води рачуна?
„У време сетве од неизмерног значаја је додатна храна за биљке. То се односи на додавање ђубрива. Било да се одлучите за органско (стајњак, цомпост, или глистењак) или минерално (НПК 15 15 15 и слично), ђубриво се обавезно се мора унети у земљу. Можете га додавати по целој леји или башти, па онда мешати са земљом, фрезирањем или копањем. Други начин је посипањем у бразде које правимо за сетву семена.”

– Зашто је важно да приликом сетве земљиште буде добро уситњено?
„Зато што се на тај начин постиже да земља лепо налегне на семе. То је гаранција да ће се сачувати влага, која је такође веома битна. Да би семе клијало, оно мора бити у влажној земљи од неколико дана до више недеља. Пошто се већина ситног семења сеје плитко, на свега један до два центиметра дубине, јако сунце и ветар брзо осуше тај површински слој и зауставе клијање. Некад чак може и да се осуши клица. Мој савет је да се након сетве земља поваља или утаба, да би налегла на семе. Наравно, добро уситњена земља која је богата хумусом дуже држи влагу.”

Да ли је реално да је оволико зарада на ораху?

Има ли потребе да се башта залива и после сетве?

„Заливање је у марту битно, али свакако не колико током топлих летњих дана. Показало се да је због неравномерних пролећних падавина потребно проверавати влагу у земљишту након сетве. Дешава се да суво време током марта потраје и по три недеље, што никако не може бити добро за успешно клијање. Зато се заливањем помаже младим биљкама да несметано напредују и правилно се развијају.”

– Шта ће март променити када је реч о гајењу поврћа у затвореном простору?
„Затворени простор је увек неколико корака испред отворене баште. Имати пластеник или стакленик значи огромну предност. Март је време замене зимске поставке и почетак летње производње. Током зиме смо имали обиље зелениша – салата, спанаћа, блитве, руколе, ротквице и сличног поврћа, али сада је тренутак да га заменимо рано произведеним расадом парадајза, паприка, краставаца.

Зашто и колико треба нађубрити малине

Уколико имате места у пластенику, можете посадити и наклијали кромпир. Већ за 40 дана обрадоваће вас млади кромпирићи. Такође, плави патлиџан и тиквице веома лепо успевају у пластенику. Ако сте имали расад јагоде, као ја на пример, већ крајем марта можете очекивати прве плодове.”
– Шта предлажете људима који немају пластенике, како да сами произведу свој расад?
„Једноставно можете направити мању топлу леју или ниски тунел. Свако ко има жељу и добру вољу да нешто уради сигурно ће наћи начин за то. Чак и прозор у стану може бити одлично место на којем ће се одгајити квалитетан домаћи расад. Сврха је уживање у раду и стварању, у посматрању биљке како расте и берби плодова које смо сами произвели.”

Колико се исплати сакупљање и производња лековитог биља

Srodni tekstovi

Оставите коментар